Cum se face ecografia abdominala?

Cum se face ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Cum se face ecografia abdominala?O ecografie abdominala se face pentru a vizualiza structurile din interiorul abdomenului. Este metoda de screening preferata pentru un anevrism aortic abdominal, un punct slabit, bombat in aorta abdominala – vasul de sange major care furnizeaza sange organismului. Cu toate acestea, testul imagistic poate fi utilizat pentru a diagnostica sau a exclude multe alte conditii de sanatate.

Medicii recomanda o ecografie abdominala Cluj pentru a detecta un anevrism aortic abdominal la barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani, care sunt fumatori sau fost fumatori. Daca nu ati fumat niciodata, screeningul anevrismului aortic abdominal nu este recomandat, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra suspecteaza ca puteti avea un anevrism sau daca aveti antecedente familiale de anevrism.

Cum functioneaza procedura?

Imagistica cu ultrasunete se bazeaza pe aceleasi principii implicate in sonarul folosit de lilieci, nave si pescari. Cand o unda sonora loveste un obiect, acesta rasuna. Masurand aceste unde ecologice, este posibil sa se determine cat de departe este obiectul, precum si dimensiunea, forma si consistenta obiectului. Aceasta include daca obiectul este solid sau umplut cu lichid.

In medicina, ultrasunetele sunt utilizate pentru a detecta modificarile aspectului organelor, tesuturilor si vaselor si pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumorile.

La un examen cu ultrasunete, un traductor trimite atat undele sonore, cat si inregistreaza undele ecologice. Atunci cand traductorul este presat pe piele, trimite mici impulsuri de unde sonore neauzibile, de inalta frecventa in corp.

Pe masura ce undele sonore sari din organele, fluidele si tesuturile interne, receptorul sensibil in transductor inregistreaza modificari minuscule in tonul si directia sunetului. Aceste unde de semnatura sunt instantaneu masurate si afisate de un computer, care la randul sau creeaza o imagine in timp real pe monitor. Unul sau mai multe cadre ale imaginilor in miscare sunt de obicei surprinse ca imagini statice. De asemenea, pot fi salvate bucle video scurte ale imaginilor.

Ecografia Doppler, o tehnica speciala cu ultrasunete, masoara directia si viteza celulelor sangvine pe masura ce acestea se deplaseaza prin vase. Miscarea celulelor sangvine determina o modificare a tonului undelor sonore reflectate (numit efect Doppler). Un computer colecteaza si prelucreaza sunetele si creeaza grafice sau imagini color care reprezinta fluxul de sange prin vasele de sange.

Cum se efectueaza procedura?

Pentru majoritatea examenelor cu ultrasunete, va veti aseza cu fata in sus pe o masa de examinare care poate fi inclinata sau deplasata. Pacientii pot fi orientati catre oricare parte pentru a imbunatati calitatea imaginilor.

Dupa ce sunteti pozitionat pe masa de examinare, radiologul (un medic special instruit pentru a supraveghea si interpreta examinarile de radiologie) sau sonograful va aplica un gel pe baza de apa calda pe zona corpului studiat.

Gelul va ajuta traductorul sa ia contactul sigur cu corpul si sa elimine buzunarele de aer dintre traductor si piele, care pot bloca undele sonore sa treaca in corpul tau. Traductorul este asezat pe corp si mutat inainte si inapoi pe zona de interes pana la captarea imaginilor dorite.

De obicei, nu exista disconfort de la presiune, deoarece traductorul este presat impotriva zonei examinate. Cu toate acestea, daca scanarea este efectuata pe o zona de tandrete, puteti simti presiune sau dureri minore din partea traductorului.

Sonografia Doppler este realizata folosind acelasi traductor. Odata ce imaginea va fi finalizata, gelul cu ultrasunete va fi sters de pe piele. Orice portiuni care nu sunt sterse se vor usca rapid. Gelul cu ultrasunete nu pateaza sau decoloreaza imbracamintea.

0 Shares
You May Also Like