Ingrijirea rotilor pentru a evita problemele, dar si pentru ca masina sa arate bine

Ingrijirea rotilor pentru a evita problemele, dar si pentru ca masina sa arate bine

0 Shares
0
0
0

Bineinteles ca niciodata nu este binevenita o pana de cauciuc la masina! O asemenea problema se poate evita, dar ingrijirea rotilor inseamna si siguranta pasagerilor.

Doua seturi de jante pentru cauciucurile de vara/ iarna

Pe langa avantajul de a fi mai ieftina achizitia jantelor si pentru cauciucurile de iarna decat schimbarea anvelopelor in fiecare sezon pe acelasi set de jante, se asigura si protejarea cauciucurilor prin evitarea luarii-punerii repetate a cauciucurilor pe jante la inceputul sezonului rece sau al celui cald. Totusi, o echilibrare a rotilor trebuie facuta destul de frecvent, specialistii recomandand ca aceasta sa fie facuta lunar.

Atentie la jante!

Un pasionat de masini si mai ales detinatorii de masini scumpe, de obicei BMW, vor cauta sa aiba jantele impecabile sau chiar decorate in diverse stiluri. Insa un proprietar de Seat, de exemplu, care este o masina de familie sau de lucru, este mai degraba interesat de functionalitatea si utilitatea masinii, astfel incat este mai atent sa gaseasca la cele mai bune preturi anvelope sau alte piese auto pentru Seat.

Alegerea jantelor din otel (tabla) sau din aluminiu poate fi estetica, cele din aluminiu arata mai bine, insa sunt multe avantaje si in ceea ce priveste utilitatea si siguranta pe care o confera un tip sau altul de jante. Jantele din otel sunt mai rezistente, mai ales pentru drumuri cu multe denivelari si gropi, insa jantele din aluminiu pastreaza mai mult timp echilibrarea.

Mai multa atentie pentru rotile din spate

Cine nu-si permite sa ia un set complet de patru anvelope noi, cel putin cele doua roti din spate ar fi bine sa fie dotate cu cauciucuri noi cand sunt prea uzate cele vechi. Sau macar sa fie montate pe spate anvelopele mai putin uzate, acestea preluand controlul in situatii de franare sau la viraje stranse.

Alinierea rotilor si presiunea in pneuri

Inainte de o calatorie lunga, ar fi indicata verificarea rotilor, deoarece presiunea pneurilor ar trebui sa fie reglata special pentru rulare pe autostrada sau pentru incarcatura grea. De asemenea, o presiune in anvelope nepotrivita poate cauza deteriorarea acestora, iar o presiune insuficienta creste riscul de acvaplanare, iar distanta de franare si consumul de carburant cresc si ele.

Alinierea rotilor previne uzarea precoce a anvelopelor, dar contribuie si la un consum optim de combustibil pentru rularea masinii.

0 Shares
You May Also Like