Monstera (Montera Deliciosa). Origine, nume, descriere, cultivare si utilizari

Monstera (Montera Deliciosa). Origine, nume, descriere, cultivare si utilizari

0 Shares
0
0
0

Monstera deliciosa este o specie de planta cu flori care poate fi confundata cu Philodendron bipinnatifidum, deoarece au frunze si obiceiuri de crestere similare. Cu toate acestea, ingestia de Philodendron bipinnatifidum poate provoca iritatii in tractul digestiv si induce umflarea interna. Seva este, de asemenea, cunoscuta ca irita pielea. Cumpara Monstera Deliciosa, 100 cm si bucura-te de o planta luxurianta, absolut superba.

1. Originea si habitatul

Monstera deliciosa, este originara din padurile tropicale din sudul Mexicului, la sud de Panama. Acesta a fost introdus in multe zone tropicale si a devenit o specie usor invazive in Hawaii, Seychelles, Ascension Island si Insulele Societatii.

Habitat

Aceasta planta traieste in paduri tropicale umede, in zonele joase si midlands, in sudul extrem al Mexicului si, de asemenea, in Honduras, Costa Rica, Guatemala si Panama.

Semintele cad la pamant, apoi rasadurile se tarasc pana cand intalnesc un copac in care se lipesc.

Numeroasele radacini adiacente permit plantei sa se ancoreze impotriva noului sau suport si sa ajunga la lumina coronamentului (desi rareori creste in plin soare si prefera o lumina estompata de frunzis).

Plantele salbatice pot fi gasite si in America de Nord (Florida), Asia (Malaezia, India)), Australia si vestul Mediteranei (Portugalia, Maroc, Madeira).

Planta necesita mult spatiu si sol bogat, liber (in mod ideal, sol de gradina si compost in parti egale). Daca creste in pamant, este mai bine sa o plantati langa un copac, unde se poate urca, dar impotriva unui spalier.

Este un tip de planta moderat lacom si trebuie sa fie udat numai pentru a mentine solul usor umed. Rezistenta sa este de 11 (adica cea mai rece la -1 °C). Nu poate rezista la aceste temperaturi doar cateva ore, dar poate trai afara in anumite regiuni (coasta mediteraneana, Bretania). In mod ideal, desigur, cel mai bine este sa aiba pe tot parcursul anului o temperatura minima de 13-15 °C (55-59 °F), permitand o crestere continua.

Are nevoie de o expunere foarte luminoasa, dar nu in plin soare (cu exceptia iernii in regiunile temperate unde razele sunt mult mai mici decat in habitatul sau natural).

2. Clasificarea stiintifica

Iata clasificarea stiintifica:

  • Regatul: Plantae
  • Clade: Angiosperme, Monocotiledonate
  • Ordin: Alismatales
  • Familie: Araceae
  • Gen: Monstera
  • Specie: M. deliciosa
  • Binomial nume: Monstera deliciosa Liebm

3. Nume

Epitetul specific delicios inseamna “delicios”, referindu-se la fructele comestibile, in timp ce monstera inseamna “monstruos”, cu referire la dimensiunea pe care aceasta planta o poate creste, mai mult de 9 m (30 ft) in multe cazuri.

Denumirile comune includ plante de salata de fructe, arbore de salata de fructe (cu referire la fructele sale comestibile, care au un gust similar cu o salata de fructe), ceriman, planta elvetiana, fructe monstruoase etc.

4. Descriere

Acest membru al familiei Araceas, este un epifit cu radacini aeriene, capabil sa creasca pana la 20m in inaltimea salbatica cu frunze mari, pieloase, stralucitoare si in forma de inima de 25-90 cm lungime cu 25-75 cm latime. Plantele tinere au frunze mai mici, intregi, fara lobi sau gauri, care produc in curand frunze lobate, fenestrate pe masura ce cresc.

0 Shares
You May Also Like