Alegerea termoizolației- un pas important pentru o casă eficientă

0 Shares
0
0
0

Termoizolația sau alegerea materialului termoizolant este un subiect foarte delicat mai ales atunci când vrei să aduci îmbunătățiri unei case mai vechi.

Există o sumedenie de opțiuni pentru termoizolarea unui perete, iar în acest articol vom discuta despre câteva dintre acestea.

Unele materiale termoizolante se potrivesc cel mai bine în anumite zone ale casei, pe când altele sunt total interzise pentru anumite părți din structura imobilului.

Dacă ești pe punctul de a începe lucrările la o casă nouă, ar fi bine să iei în considerare și termoizolația precum și alte tehnici prin care poți maximiza eficiența casei și minimiza costurile la facturile de energie termică și electrică. De asemenea, când vine vorba de produsele folosite, te sfătuiesc să alegi materiale de constructii Targoviste, care îți oferă calitate la prețuri foarte avantajoase.

Vreau să stabilim de la început că termoizolația se face întotdeauna la exterior până se înlătură punctul de rouă din peretele structural, apoi se poate începe termoizolarea și la interior. Izolația la interior nu reprezintă o necesitate, dar o poți face dacă vrei. Atenție la pereții izolați pe interior, deoarece nu vor suporta o greutate la fel de mare ancorată pe ei ca un perete fără izolație.

Care sunt materialele termoizolante?

Vata bazaltică

Acest material se face, după cum ai ghicit, din bazalt și este un material foarte stabil în timp. Bazaltul este o rocă vulcanică de duritate mare. Probabil că ești curios să afli procesul din spatele transformării unei roci în vată termoizolantă. Toată operațiunea de fabricare este foarte asemănătoare cu metoda prin care se face zahăr pe băț. Roca este topită la mii de grade Celsius, iar apoi este pulverizată într-o vată moale și termoizolantă. Avantajul major și unic al acestei metode de termoizolare este că nu își schimbă proprietățile în timp. Este la fel de inactivă ca roca.

Al doilea avantaj este că nu ia foc, putând fi exploatată până la 1000 de grade Celsius. Nici după 1000 de grade Celsius nu arde, dar din cauza rășinilor din componență care o țin în formă de placă, poate începe să fumege. Dezavantajul acestei termoizolații este că se poate îmbiba cu apă.

Polistirenul expandat

Polistirenul expandat prescurtat și EPS este o termoizolație relativ ieftină. Este moale însă nu este indicată utilizarea în subteran dacă urmează să fie acoperită, însă se poate totuși folosi în subteran la adâncimi mici.

Comparativ cu vata bazaltică de exemplu, polistirenul nu prezintă o stabilitate prea mare în timp, astfel, după 10 ani eficiența acestui material scade la50%. Probabil că nu multă lume cunoaște acest aspect, altfel polistirenul nu ar mai ocupa locul 1 în topul preferințelor clienților. Polistirenul expandat este un material foarte bun pentru protecția produselor în ambalaje, pentru termoizolarea electrocasnicelor etc. dar nu pentru termoizolarea clădirilor. Cu toate astea, o casă termoizolată cu polistiren expandat este mai eficientă decât una neizolată.

Polistirenul extrudat

Polistirenul extrudat, prescurtat si XPS este destul de diferit comparativ cu cel expandat. În primul rând este mai tare, iar în al doilea rând este o termoizolație cu structură închisă excelentă pentru termoizolarea demisolului, a subsolului și a clădirilor subterane. Există multe diferențe între EPS și XPS, dar consider că este suficient să stabilim și să incorporăm informația despre existența mai multor tipuri de  polistiren.

Vata minerală

Vata minerală, o metodă de termoizolație pentru interior este contraindicată suprafețelor exterioare. Vata minerală are mai degrabă efecte pozitive pentru izolația fonică și poate fi utilizată la pereții exteriori, mai ales la casele de lemn, dar pe parte interioară. De regulă această termoizolație trebuie țesută în zig zag.

 „Deciziile bune vin din experienţă. Problema este că experienţa provine din deciziile proaste”-  Viorel Mitea

0 Shares
You May Also Like