Ce este mindfulness si cum ne ajuta?

0 Shares
0
0
0

Cel mai probabil ai auzit despre mindfulness sau chiar ai incercat sa practici meditatia mindfulness sau sa citesti despre beneficiile pe care aceasta le aduce corpului si gestionarii stresului. Deoarece traim intr-o lume in continua miscare, de cele mai multe ori ajungem sa uitam de noi insine. 

Mai jos, vei intelege cu adevarata ce este mindfulness si cum te poti folosi de asta in fiecare zi. De asemenea, vei intelege de ce a devenit un concept atat de popular oriunde in jurul nostru.

Ce este mindfulness?

Nu este neobisnuit pentru oameni sa asocieze mindfulness cu meditatia. Este adevarat ca meditatia este cea mai puternica modalitate de a practica mindfulness, dar aceasta nu inseamna doar atat.

Conform Asociatiei de Psihologie americane, mindfulness este constientizarea fiecarui lucru care ni se intampla, fara a-l judeca. De asemenea, nu se poate spune ca anumiti oameni sunt nascuti cu asta, mai mult decat altii. Este vorba despre constientizare si impartialitate. In aceasta epoca, cand opiniile, ceea ce ne place sau ceea ce comentam este mai mult decat ar trebui, este foarte usor de inteles ca a nu judeca ceea ce se intampla cu noi si in jurul nostru este un aspect mai mult decat binevenit.

Pe langa constientizare, specialistii ne recomanda sa punem accentul pe a trai fiecare moment, aici si acum. Acesta este un concept pe care practicile de meditatie le au in comun cu mindfulness, de aceea acestea doua merg mana in mana.

Conform expertilor care si-au dedicat viata mindfulness-ului, acesta este deficit ca acel moment de trezire si constientizare a ceea ce se intampla zi de zi, punand accent pe reflectarea asupra mintii care ne auta sa facem alegeri potrivite care sa aduca cele mai bune schimbari in viata.

Examinarea psihologiei din spatele mindfulness

Cresterea interesului public pentru mindfulness a fost marcat de un val de examinare a acestui concept in literatura de specialitate. Aceasta inseamna ca studiile empirice privind psihologia mindfuless nu sunt greu de gasit.

Cele mai multe dintre acestea sunt concentrate pe beneficiile practicilor mindfulness. Acestea includ:

  • Incercarea de a defini prin metode stiintific masurabile si testabile a modului in care este descris mindfulness
  • Beneficiile mindfulness si modul in care o practica constanta a acesteia poate fi utila pentru atingerea unei stari de bine, dar si o crestere a calitatii vietii si o imbunatatire a sanatatii.
  • Reducerea stresului cu ajutorul mindfulness si modul in care aceste ajuta la tratarea stresului, anxietatii si multe altele.
  • Mindfulness bazata pe terapia cognitiva, cu ajutorul caruia se examineaza rolul acesteia in tratarea depresiei si a tulburarilor de dispozitie.

Exista bineinteles foarte multi practicanti care isi doresc in permanenta sa dezvolte, sa perfectioneze si sa aplice avantajele mindfulness in zonele de nisa. Acest lucru este important datorita faptului ca mindfulness a devenit un subiect foarte influent in multe si diferite domenii.

Una dintre cele mai importante invataturi ale lui Buddha este faptul ca umanitatea isi poate crea propriile suferinte si probleme cu ajutorul mintii. Se crede ca ceea ce noi suntem, este foarte puternic influentat de activitati precum egocentrismul, atasamentul sau discriminare. Atunci cand este practicata meditatia si o reflectie asupra lucrurilor fara a judeca, putem descoperi multe despre propriile motivatii, propriile sentimente sau reactii si putem deveni mult mai constienti, concentrandu-ne pe ceea ce cunoastem fata de ceea ce judecam.

0 Shares
You May Also Like