doctor holds a condom and pills. protection

Ce ar trebui sa stii despre bolile cu transmitere sexuala?

0 Shares
0
0
0

Daca initial cand auzi despre o posibila BTS pe care o poti lua te inspaimanti, mai tarziu afli ca adevarul despre BTS este mai complicat decat ai presupus initial si ca a avea vreuna dintre aceste boli este de fapt o experienta mult mai benigna decat ti-ai fi imaginat.

Fiecare dintre noi a auzit vorbindu-se măcar o dată despre bolile cu transmitere sexuală, cunoscute și sub numele de boli venerice, infecții genitale a căror transmitere se realizează preponderent prin contact sexual.

Aceste boli pot apărea mai ales la tinerii care-și încep viața sexuală și care nu se informează îndeajuns înainte de a face acest pas, de aceea mai jos este ghidul bolilor cu transmitere sexuala.

Ce trebuie să facem când ne lovim de astfel de probleme, cum să le tratăm și să ne protejăm, cum să le prevenim?

Cea mai sigură metoda de a scădea riscul de a contacta o BTS este sexul protejat, folosirea metodelor de protecție mai ales în cazul unui comportament sexual cu risc crescut.

Controlul ginecologic regulat, în cazul femeilor, constituie a doua metodă ca importanță în cazul bolilor venerice sexuale, deoarece majoritatea femeilor sunt în imposibilitatea de a-și da singure seama de simptomele unor infecții genitale.

O mare importanță o are și amânarea debutului vieții sexuale până la o vârstă la care suntem pregătiți fizic și psihic pentru ea.

Comunicarea între parteneri poate constitui de asemenea o metodă simplă și eficientă de a evita contactarea unei boli cu transmitere sexuală.

Evitați contactul sexual neprotejat cu o persoană care are simptomele unei BTS sau care e posibil să fi fost expusă la o astfel de boală.

Principalele boli cu transmitere sexuală : importanța evitării apariției acestora pentru sănătatea organismului.

În primul rând trebuie știut faptul că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să contacteze o boală sexuală.

În medicină, se diferențiază o categorie majoră (sifilisul, gonoreea, granulomul inghinal etc.) și o categorie minoră (herpesul genital, vegetațiile veneriene, scabia etc.) de boli cu transmitere sexuală.

Infectia cu HIV

În ultimul deceniu sfera acestor boli s-a lărgit odată cu apariția infecției cu HIV (SIDA) care a dat naștere unei epidemii de proporții mondiale și care provoacă o rată a mortalității extrem de ridicată. SIDA este o maladie autoimună care este însoțită de o distrugere a celulelor sau chiar a unor organe întregi, de către celulele sitemului imunitar. Infectiile sunt principalele simptome în cazul persoanelor bolnave de SIDA , survenite pe fond de imunitate scăzută.

Exista și anumite boli venerice invizibile cum este cazul blenoragiei, atât la barbați cât și la femei, care nu are simptome puternice ceea ce mărește periculozitatea, deoarece nu poate fi depistata și tratată la timp. Singurul mod de a depista bolile sexuale invizibile este analiza medicală.

BTS se transmit prin act sexual vaginal, oral sau anal, dar pot fi transmise, într-o mică măsură, și pe alte căi: contactul cu zona infectată, contactul cu obiecte infectate sau de la mamă la făt. Simpotmele sunt determinate de scurgeri neobișnuite din vagin, dureri, sângerări, iritații, roșeață etc.

Prevenirea este arma perfectă de apărare împotriva BTS-urilor și a infecțiilor genitale. Apelați la metode de protecție și la analize medicale periodice și înlăturați apariția bolilor sexuale.

0 Shares
You May Also Like