Ce este o ecografie mamara?

Ce este o ecografie mamara?

0 Shares
0
0
0

O ecografie a sanului este o tehnica imagistica, si este utilizata in obisnuit cu scopul de a detecta tumorile si alte anomalii ale sanului.

Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa care au scopul de a obtine imagini detaliate din interiorului sanilor. In comparatie cu radiografiile si scanarile CT, o ecografie sani Cluj nu utilizeaza radiatii, si este considerata sigure pentru femeile insarcinate si mamele care alapteaza.

De ce se efectueaza o ecografie mamara?

Medicul dumneavoastra poate efectua o ecografie a sanului in cazul in care s-a descoperit un san suspect. O ecografie mamara il ajuta pe medicul dumneavoastra sa stabileasca daca nodulul din san este un chist umplut cu lichid sau daca este o tumoare solida. De asemenea, o ecografie a sanului ii permite medicului dvs. sa determine locatia si dimensiunea nodulului.

In timp ce o ecografie a sanului poate fi utilizata cu scopul de a evalua un nodul sau o umflatura la nivelul sanului, nu poate fi utilizata pentru a stabili daca este un cancer. Acest lucru poate fi stabilit numai in cazul in care un esantion de tesut sau lichid este indepartat din bucati si testat intr-un laborator. Pentru a obtine o proba de tesut sau lichid, medicul dumneavoastra poate efectua o biopsie cu ac ghidat cu ultrasunete.

In timpul efectuarii unei biopsii a sanului, medicul dumneavoastra va utiliza o ecografie a sanului care sa ii fie ghid, atunci cand indeparteaza proba de tesut sau lichid. Esantionul care va fi recoltat de catre medic, va fi apoi trimis unui laborator pentru analiza.

Este posibil sa aveti o stare de neliniste si de nervozitate cand asteptaati rezultatele biopsiei, dar este important sa retineti ca patru din cele cinci glande ale sanului sunt benigne sau necanceroase.

Pe langa faptul ca este folosita cu scopul de a determina natura unei anomalii a sanului, o ecografie la san poate fi efectuata si la femei care ar trebui sa evite radiatiile, cum ar fi:

  • femei care inca nu au implinit 25 de ani.
  • femeile care sunt insarcinate.
  • femeile care alapteaza.
  • femei cu implanturi de san silicon.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie mamara?

O ecografie mamara nu este o procedura care sa necesite o anume pregatire speciala. De asemenea, este important sa stiti ca trebuie sa evitati sa aplicati pulbere, lotiuni sau a altor produse cosmetice pe sani inainte de a va fi efectuata ecografia mamara. Acestea sunt produse care pot interfera cu precizia testului.

Care sunt riscurile unei ecografii mamare?

Datorita faptului ca o ecografie a sanului nu necesita folosirea radiatiilor, aceasta este o procedura care nu prezinta riscuri. Testele care supun femeile la radiatii, nu sunt considerate a fi teste sigure pentru femeile insarcinate.

O ecografie este cu siguranta cea mai potrivita metoda de examinare a sanului pentru femeile care sunt insarcinate. De fapt, o ecografie mamara foloseste acelasi tip de unde cu ultrasunete care sunt folosite cu scopul de a monitoriza dezvoltarea unui fat.

Cum se realizeaza o ecografie mamara?

Inainte de ecografie, medicul dumneavoastra va va examina sanul. Va va solicita dupa ce are loc examinarea sanului, sa va dezbracati de la talie in sus si sa va intindeti pe spate pe o masa cu ultrasunete.

Medicul dumneavoastra va va aplica un gel transparent pe san. Acest gel conductor are rolul de a ajuta undele sonore sa se deplaseze prin piele. Medicul dumneavoastra va muta apoi un dispozitiv asemanator unei baghete numit traductor peste san.

Traductorul trimite si primeste unde sonore de inalta frecventa. Pe masura ce valurile sar din structurile interne ale sanului tau, traductorul inregistreaza schimbari in pozitia si directia lor. Acest lucru creeaza o inregistrare in timp real a interiorului sanului pe un monitor de computer. In cazul in care se observa ceva suspect, vor fi facute mai multe fotografii.

Odata ce imaginile au fost inregistrate, medicul dumneavoastra va va curata gelul de pe san si va puteti imbraca.

Rezultatele unei ecografii mamare

Imaginile care sunt produse de o ecografie a sanului, sunt in alb si negru. Chisturile, tumorile si cresterile vor aparea ca zone intunecate pe scanare.

O pata intunecata la ecografie nu inseamna ca aveti cancer la san. De fapt, cele mai multe tumori de san sunt benigne. Exista mai multe afectiuni care pot provoca tumori benigne in san, inclusiv urmatoarele:

  • Un adenofibrom este o tumora benigna a tesutului mamar.
  • Sanii fibrocieni sunt sanii durerosi si plini de boala din cauza modificarilor hormonale.
  • Un papilom intraductal este o tumoare mica si benigna a canalului de lapte.
  • Necroza de grasime mamara este vanata, moarta sau ranita, iar tesutul adipos care provoaca un balon.

Daca medicul dumneavoastra gaseste o captuseala care necesita testari suplimentare, acestea ar putea soloicita efecutarea mai intai a unui RMN si apoi ar putea solicita o biopsie pentru a indeparta o mostra de tesut sau lichid din san. Rezultatele biopsiei va vor ajuta medicul sa stabileasca daca sangele este malign sau canceros.

0 Shares
You May Also Like