Legume care devin mai delicioase cand sunt gatite

Legume care devin mai delicioase cand sunt gatite

0 Shares
0
0
0

Stim cu totii cat de delicioase si cat de delicioase sunt legumele crude, insa v-ati gandit vreodata cate de bune sunt ele cand sutn gatite? Ei bine, puteti afla mai multe detalii in cele ce urmeaza, si puteti descoperi cateva tipuri de legume pe care le puteti gati in seturi de vase emailate.

Rosii

Potrivit Departamentului de Nutritie si Stiinta a Exercitiilor din Universitatea Bastyr, rosiile pierd foarte multa vitamina C atunci cand sunt gatite.

Cu toate acestea, un studiu din 2002 publicat in Journal of Agriculture and Food Chemistry a constatat ca rosiile fierte au niveluri semnificativ mai mari de licopen decat cele crude, probabil deoarece caldura ajuta la descompunerea peretilor celulari grosi, care contin o serie de nutrienti importanti.

Este demn de remarcat, deoarece licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti disponibili si a fost legat de un risc mai mic de numeroase boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare si cancerul.

In ceea ce priveste modul de preparare a acestora, licopenul este absorbit mai eficient de corpu atunci cand este consumat cu o grasime sanatoasa, deci imperecheati rosiile prajite cu masline sau le puteti stropi cu ulei de masline extra-virgin.

Sparanghel

Aceasta leguma de primavara este plina de vitamine A, C si E de combatere a cancerului, iar un studiu din 2009 publicat in Jurnalul International de Stiinta si Tehnologie Alimentara a dezvaluit ca gatitul si-a crescut activitatea antioxidanta cu 16 pana la 25%.

Intre timp, un alt studiu din 2009 publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare a descoperit ca gatitul sparanghelului i-a crescut nivelul de acid fenolic, care este asociat cu un risc redus de cancer.

Retineti ca, deoarece vitaminele A si E sunt solubile in grasimi, inseamna ca organismul tau devine mai usor de absorbit atunci cand sunt imperecheate cu o sursa de grasime, asa ca ar trebui sa iei in considerare sa gatesti sparanghelul in ulei de masline sau sa il servesti cu niste seminte prajite.

Spanac

Ai observat vreodata cum acest verde frunze intunecat se micsoreaza atunci cand il gatesti? Asta inseamna ca e posibil sa mananci mai mult din acesta si, desigur, consumul mai mult de spanac inseamna ca vei culege mai mult din nutrientii sai.

Dar nu este totul – un studiu realizat in 2005 in Journal of Agricultural and Food Chemistry a aratat ca spanacul facut la aburi poate reduce acidul oxalic al legumelor – care interfereaza cu absorbtia de fier si calciu a corpului dvs. cu pana la 53%. In plus, cercetarile au dezvaluit ca gatirea la aburi a acestei legume asigura ca isi pastreaza nivelul de folat, o vitamina B importanta care nu numai ca joaca un rol in producerea ADN-ului, dar poate reduce si riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.

Ciuperci

Antioxidantii sunt mici substante eroice care iti pot proteja celulele de daune, ceea ce iti poate reduce riscul de boli cronice. Ciupercile se intampla sa fie ambalate cu antioxidanti, iar un studiu din 2006 publicat in revista Food Chemistry a descoperit ca expunerea acestei legume la caldura, i-a imbunatatit drastic activitatile antioxidante generale.

Ca un bonus suplimentar, ciupercile gatite au niveluri mai mari de potasiu, niacina si zinc decat cele brute.

Telina

Potrivit unui studiu din 2009 publicat in Journal of Food Science, telina devine mai sanatoasa atunci cand este gatita. Retineti, insa, ca capacitatea sa antioxidanta a crescut doar prin anumite metode de gatit, inclusiv cuptor cu microunde, gatit sub presiune, prajire, prajire si coacere. Cand a fost pusa la fiert, aceasta leguma a pierdut de fapt 14% din activitatea sa antioxidanta.

Dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus, legumele sunt deosebit de importante datorita substantelor pe care le contin. Alegeti sa gatiti aceste legume (plus multe altele), si bucurati-va de beneficiile lor.

Pentru a gati insa aceste legume, aveti nevoie de vase pentru gatit, iar ideea de a cauta un set de vase pentru gatit este una foarte buna. Exista seturi de vase emailate care sunt si antibacteriene, si nu retin mirosuri sau resturi alimentare. Din acest motiv, se poate alege fara probleme un set de vase emailate.

Exista de-asemenea si oale pentru gatit care sa fie fabricate din diferite alte materiale, insa nu toate reprezinta o alegere buna in clipa de fata. Chiar daca facand o comparatie intre seturi vase emailate si seturi de vase din aluminiu, cele din aluminiu nu sunt la fel de eficiente, si elibereaza substante in legumele gatite. Acestea isi vor schimba gustul, si cu siguranta nu vor mai avea atat de multe beneficii.

Exista insa si alte optiuni, precum vase din inox sau din fonta, iar exemplele pot continua.

Acestea sunt asadar, cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti despre beneficiile consumului de legume, dar si despre seturile de vase pe care le puteti alege pentru gatit.

0 Shares
You May Also Like