Ce este un dermatolog?

Ce este un dermatolog?

0 Shares
0
0
0

Un dermatolog este un medic specializat in tratarea tulburarilor si bolilor pielii, parului, unghiilor si ale mucoasei. De asemenea, dermatologii pot aborda probleme cosmetice, ajutand la revitalizarea aspectului pielii, parului si unghiilor.

In continuare veti putea descoperi mai multe informatii despre ceea ce face un medic dermatolog Mures, cum ar fi tulburarile si bolile pe care le trateaza, dar si multe alte informatii interesante.

Conditii comune

Pentru a fi dermatolog este nevoie de o profunda cunoastere clinica, inclusiv, de exemplu, diferitele probleme interne de sanatate care pot provoca simptome ale pielii. Dermatologii pot trata mai mult de 3.000 de afectiuni. Mai jos sunt cateva exemple ale celor pe care le vad cel mai frecvent:

  • Acnee: Printre cele mai frecvente probleme ale pielii se numara si acneea, care are o serie de cauze care pot duce la diferite tipuri de cosuri. Unii oameni au cicatrici, stima de sine scazuta si alte complicatii.
  • Dermatita si eczema: Dermatita este inflamatia pielii, si de obicei duce la umflaturi cu eruptii cutanate si mancarime. Exista diferite forme, inclusiv dermatita atopica, care este cel mai frecvent tip de eczeme.
  • Infectii fungice: Acestea sunt frecvente si uneori implica pielea, unghiile si parul. Un grup de drojdii numite Candida poate provoca o gama larga de infectii fungice, inclusiv aftele orale, viermele, piciorul atletului si balanita.
  • Caderea parului: Aproximativ 80 de milioane de oameni din SUA au caderea ereditara a parului, iar la nivel mondial numarul persoanelor care se confrunta cu aceasta problema este de ordinul sutelor de milioane. O serie de probleme de sanatate pot provoca, de asemenea, caderea parului, inclusiv paduchii de cap, care afecteaza anual aproximativ 6-12 milioane de copii cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani in SUA.
  • Negii: Acestia sunt cresteri contagioase, benigne ale pielii, care apar atunci cand un virus a infectat stratul superior al pielii. Un dermatolog poate folosi o varietate de tratamente in vederea indepartarii negilor persistenti.
  • Probleme cu unghiile: Dermatologii trateaza de asemenea, probleme de sanatate care afecteaza pielea din jurul si de sub unghii. Unghiile incorporate, infectiile fungice si diverse alte afectiuni pot provoca aceste daune.
  • Vitiligo: Aceasta implica pierderea melaninei a pielii, un pigment. Mai pe intelesul tuturor, in ceea ce priveste persoanele cu aceasta afectiune au unele pete de piele mai deschise la culoare decat altele.
  • Psoriazis: Aceasta tulburare cronica autoimuna accelereaza cresterea celulelor pielii, rezultand pete de piele care pot fi groase, rosii, violete sau argintii si solzoase. Exista mai multe tipuri de psoriazis.
  • Rozacee: Aceasta provoaca roseata la nivelul fetei, uneori cu umflaturi umplute cu puroi, vase de sange vizibile si umflarea pleoapelor. Simptomele se pot raspandi de la nas si obraji la frunte, barbie, urechi, piept si spate.
  • Zona Zoster: Aceasta infectie virala provoaca o eruptie care poate fi dureroasa. Se poate curata in cateva saptamani fara tratament, dar interventia medicala poate ajuta la accelerarea recuperarii si la prevenirea complicatiilor, care pot fi severe.
  • Cancer de piele: aproximativ 1 din 5 persoane din lume dezvolta un tip de cancer de piele pana la varsta de 70 de ani. Cele mai frecvente forme sunt carcinomul cu celule bazale, melanomul si carcinomul cu celule scuamoas.

Cand sa vedeti un dermatolog

Daca simptomele pielii, parului sau unghiilor nu raspund la tratamentul la domiciliu, poate fi timpul sa solicitati atentie profesionala. Daca preocuparile sunt cosmetice, o persoana poate cauta un dermatolog cosmetician specializat.

Proceduri

Dermatologii folosesc o serie de proceduri medicale si cosmetice cu scopul de a putea gestiona problemele care afecteaza pielea, unghiile si parul. Medicamentele si terapiile neinvazive pot trata multe afectiuni ale pielii, in timp ce altele necesita abordari mai invazive. Aceste proceduri pot avea loc intr-un cadru ambulatoriu, cum ar fi cabinetul medicului, sau intr-un spital.

0 Shares
You May Also Like