Criterii de alegere a unei motopompe

Criterii de alegere a unei motopompe

0 Shares
0
0
0

Motopompa este un echipament deosebit de util intr-o gospodarie, iar gospodarul profesionist si micii fermieri cu siguranta isi doresc sa detina o motopompa care sa faca fata tuturor cerintelor.

O motopompa are in componenta un motor electric sau termic si fireste, o pompa; si se foloseste pentru irigatii, sau pentru a elimina excesul de apa. In randurile urmatoare veti descoperi cateva detalii importante de care trebuie sa tineti cont cand cautati sa cumparati o motopompa.

1. Alegerea motopompei in functie de tipul pompei

Atunci cand cautati motopompe ieftine, unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie sa il luati in considerare, este tipul pompei. In cazul in care trebuie sa colectati sau sa eliminati apa din diferite locuri, atunci va fi necesar sa cumparati o motopompa submersibila.

O motopompa de suprafata in schimb, va va fi de mare ajutor pentru a extrage apa, si poate fi utilizata cu succes in aplicatii de mare amploare, la diferite adancimi.

De-asemenea, atunci cand cautati motopompe ieftine, este important sa retineti faptul ca motopompele submersibile au pretul mai mic, si au in dotare un motor electric care se conecteaza la 230V – 50 Hz.

In ceea ce priveste motopompele electrice, trebuie utilizate cu mare atentie, dat fiind faptul ca sunt conectate la o sursa de energie electrica.

In ceea ce priveste motopompele de suprafata, acestea se impart in doua mari categorii, si anume motopompe centrifugale care sun potrivite pentru a extrage apa de la adancimi de 7-8 metri. A doua categorie cuprinde motopompele cu ejector, care se folosesc pentru a extrage apa de la adancimi mai mari, de peste 15 metri.

Cand este necesar sa se extraga un volum mare de apa, de preferat ar fi utilizarea motopompelor de suprafata.

2. Alegerea motopompei in functie de tipul apei

In mod evident, atunci cand trebuie sa faceti alegerea potrivita a motopompei, trebuie sa tineti neaparat cont si de tipul apei. Daca intentionati sa folositi motopompa cu scopul de a elimina apa din iazuri sau din balti, cu siguranta o motopompa pentru apa murdara reprezinta cea mai buna alegere.

Este important ca pentru o asemenea motopompa, sa luati in calcul faptul ca exista varianta cu tocator, care are rolul de a marunti impuritatile. Aceasta caracteristica este importanta pentru ca, ajuta la prelungirea duratei de viata a motopompei.

Pentru a extrage apa insa din puturi, va fi necesar sa va indreptati atentia spre o motopompa pentru apa curata. Exista insa si situatii in care o motopompa pentru apa semi-murdara este potrivita.

3. Alegerea motopompei in functie de debitul maxim

Debitul maxim este o cantitate importanta a unei motopompe. Pentru a iriga un teren, veti avea nevoie de o motopompa cu un debit mai mare, decat atunci cand folositi o motopompa pentru extragerea apei din put.

Pentru gospodarie, calculati numarul robinetelor care pot functiona in acelasi timp, si inmultiti cu 4l dat fiind faptul ca acesta este debitul pe care il poate avea un robinet. In acest fel veti afla cantitatea de apa necesara pentru un minut.

De exemplu, daca aveti 3 robinete care pot functiona in acelasi timp, inmultite cu 4l, veti avea nevoie de o cantitate de 12l de apa pe minut. In acest caz, o motopompa care extrage un debit de 720 l/h este suficient.

4. Alegerea motopompei in functie de tipul alimentarii

Exista motopompe electrice care au nevoie de curent electric pentru a functiona, si motopompe cu motor termic, pe motorina sau benzina.

Pentru aplicatii mici, veti utiliza o motopompa electrica, in timp ce motopompele cu motor termic pot fi folosite cu succes in aplicatii de mare amploare.

0 Shares
You May Also Like