Ia intre istorie si legenda

Ia intre istorie si legenda

0 Shares
0
0
0

Atunci cand vorbim despre bluze dama romanesti ne referim la ie si al un simbol care ne defineste foarte bine ca popor si este evidente de ce fiecare persoana trebuie sa aiba minim o ie in garderoba. Chiar daca nu ai o ie autentica de minim 100 de ani vechime, poti cumpara o ie din magazinele online si o vei gasi printre altele la un pret foarte accesibil.

In cazul in care esti in cautare de ie si vrei un model frumos poti intra pe linkul de mai sus si vei gasi cu siguranta un model care sa iti placa. Ia reprezinta o componenta pentru portul popular romanesc chiar din cele mai vechi timpuri si are radacinile in portul dacilor si gentilor. Inca de la vechile basoreliefuri care ii prezentau pe daci se vede in portul acestora ca aveau camasi cu maneca lunga si cu un croi in genul tunica, alba si lunga, confectionata dintr-o bucata de material. La aceasta camasa se adaugau pantalonii stramti si lungi pe care ii numeau cioareci sau itari.

Portul va fi completat de braul denumit si chimir si incaltamintea este reprezentata la modul general de opinci. Femeile utilizau camasi confectionate din panza denumite ii si aceste piese acopereau inclusiv picioarele. La acestea se adaugau si poalele. Ulterior ele au inceput sa aiba mai multe nume cum ar fi fota, opreg, valnic sau catrinta.

Pe cap se purtau mai multe tesaturi sau podoabe cum sunt maramele, naframele, cununile si cepsele si barbatii purtau caciuli. Costumele pentru femeie si barbati au inceput cu timpul sa se diferentieze iar camasa pe care o purtau ambele sexe la inceput s-a transformat si s-a diferentiat. Hainele pentur femei au devenit ceea ce stim azi ca ie romaneasca traditionala. Portul nostru care aduce aminte de portul dacilor se intalneste in toate zonele din tara si cele mai reprezentative sunt cele de munte unde influentele culturale s-au conservat foarte bine.

Portul nostru are doua caracteristici importante cum sunt unitatea si continuitatea. Cand vorbim despre continuitate intelegem drumul parcurs de costumele noastre populare care s-au nascut pe o vatra veche a civilizatiilor din antichitate si pana in prezent. Cand vine vorba despre unitate trebuie sa tinem cont de absolut toate trasaturile si aspectele care fac ca portul nostru popular sa fie unic.

Pentru barbati este vorba despre camasa populara iar la femei este vorba despre ie. Aceste haine aceau scopul de a acoperi corpul dar si de a transmite diverse mesaje pentru comunitatea din care respectiva persoana facea parte. Exista unele ii speciale pentru botezuri, altele la fel de speciale erau relevante pentru profesie, varsta si statut social. Toate iile au mai multe semnificatii magice si religioase si au motive speciale, alaturi de o cromatica deosebita si de o lucratura speciala utilizata. Ia este initial facuta din canepa, din in, sau din lana si ulterior a inceput sa fie fabricata din bumbac tors de mana sau la fuior. Iile au fost impodobite cu mai mute motive traditionale pe gat, piept si maneci si fiecare dintre aceste simboluri brodate reprezenta cate ceva.

0 Shares
You May Also Like