Obiecte necesare pentru bebelus si preot in timpul slujbei de botez

Obiecte necesare pentru bebelus si preot in timpul slujbei de botez

0 Shares
0
0
0

Indiferent de faptul ca urmeaza sa fii nasa, sau ca esti o proaspata mamica, in mod evident este foarte important sa stii tot ce trebuie sa contina un trusou botez, dar si ce rol are fiecare piesa a acestuia in cadrul ceremoniei religioase.

Dupa cum spune traditia, nasa este cea care trebuie sa achizitioneze trusoul pentru botezul finului sau, insa pe langa trusoul de botez, nasa mai trebuie sa cumpere si acel set de hainute pe care va trebui sa le poarte bebelusul dupa finalizarea botezului, dar si cruciulitele, lumanarile de botez, si daca aceasta doreste, o bijuterie in semn de dar pentru finutul sau finuta sa.

In cazul in care bebelusul care urmeaza sa fie botezat va avea doua nase, fie acestea ar putea sa cumpere cate un trusou botez fiecare, fie ar putea sa cumpere impreuna un singur trusou botez, fie ar putea ca una dintre ele sa cumpere trusoul in timp ce cealalta nasa va putea sa cumpere bijuteria drept dar pentru cel mic.

Revenind iarasi la trusoul celui mic pentru botez, trebuie mentionat faptul ca acesta va trebui sa contina neaparat un prosop mare pentru bebelus, un prosop mai mic pentru preot, o sticluta pentru mir, panza de mir (crasma), fasa, batista si sapun.

Ei bine, nasa celui mic, nu doar ca trebuie sa cumoere acest trusou pentru bebelus, ci va trebui sa stie si cum sa foloseasca fiecare produs din trusou, si care este rolul fiecarui obiect.

In primul rand, amintim prosopul pentru bebelus, care cu siguranta are rolul de a sterge bebelusul dupa ce va fi scos din cristelnita, atunci cand va fi ud de la apa sfanta folosita pentru botez.

Referitor la prosopul pentru preot, nasa sau nasul vor trebui sa ii ofere preotului un prosop pe care acesta sa il foloseasca pentru a se sterge pe maini atunci cand se va spala inaintea botezului, sau dup ace va scoate copilul din cristelnita.

Sticluta pentru mir, va trebui sa fie umpluta cu ulei de masline, care in timpul slujbei va deveni ulei sfant, mirul folosit de preot pentru a unge copilul pe frunte, la ochi, la incheieturi si pe spate cupa cum o cere ritualul religios, inainte ca bebelusul sa fie scudundat in cristelnita.

Rolul mirului este acela de a simboliza bogatia imparatiei lui Iisus Hristos, imparatie in care bebelusul passeste odata cu botezul. Dupa slujba, nasa va trebui sa pastreze neaparat sticluta cu mir pentru a o folosi apoi a doua zi, in momentul imbaierii copilului.

Panza de mir sau crasma este o bucata de banza, in care urmeaza sa fie infasurat bebele dup ace va fi scos din cristelnita. Dupa cum spun traiditiile, aceasta panza trebuie sa fie alba si neprelucrata.

Fasa este un alt obiect care se regaseste in trusoul de botez, si care este foloita deodata cu panza de mir, pentru ca bebelusul sa fie infasurat atunci cand este scos afara din cristelnira.

Batista din set este ideala pentru ca nasa sa stearga pe fata bebelusul la nevoie, si va ramane mai apoi printre cele mai importante amintiri de la botez pentru familia respectiva.

Saounul, este un alt obiect din trusoul de botez, care ii este oferit preotului pentru spalarea pe maini conform ritualului, inainte ca bebelusul sa fie scuturat in cristelnita.

0 Shares
You May Also Like