Senologie in Cluj Napoca. Ce este senologia?

Senologie in Cluj Napoca. Ce este senologia?

0 Shares
0
0
0

Senologia este acea ramura a medicinei care se ocupa in special cu studiul bolilor care afecteaza sanul. Termenul de senologie deriva din „san”, cuvant care este folosit acum ca sinonim pentru san (desi in anatomie „san” ar trebui sa insemne de fapt canelura dintre cei doi sani).

Daca in trecut „senologia” se referea aproape exclusiv la ginecologie, deoarece sanii erau considerati in primul rand organe feminine (in timp ce in realitate sanul este prezent si la mascul, desi intr-o forma rudimentara), cu timpul studiul sanului in complexitatea si patologiile sale au afectat un numar tot mai mare de ramuri specializate, de la endocrinologie, radiologie, oncologie, anatomie patologica.

In prezent nu exista o scoala de specializare in „ingrijirea sanilor”, dar de aproximativ 20 de ani au existat multe incercari de perfectionare si formalizare a acestei cai de specialitate, activa mai ales in domeniul oncologiei.

Ce face specialistul senologie in Cluj Napoca?

Specialistul in senologie in Cluj Napoca este acel medic, de obicei specializat in oncologie, care se ocupa in special cu studiul bolilor care afecteaza sanul, cu o atentie deosebita asupra tumorilor care implica aceasta parte a corpului feminin. Termenul „specialist in sani” se refera adesea la chirurgul specializat in chirurgia sanilor.

Care sunt bolile tratate cel mai adesea de catre specialistul in san?

Patologiile tratate cel mai adesea de catre specialistul in senologie sunt toate cele referitoare la san (abcese, chisturi, mastite, procese inflamatorii si infectioase de diferite tipuri), in special in ceea ce priveste neoplasmele mamare.

Nevoia de a crea o noua ramura a medicinei care se ocupa in mod specific de san deriva din constientizarea tot mai mare a faptului ca cancerul de san este o boala foarte raspandita caracterizata prin rate ridicate de mortalitate (este a doua cauza de deces prin cancer la femei dupa cancerul pulmonar) si asa complex ca are nevoie de o abordare multidisciplinara atat in ​​momentul diagnosticului (sonograf si radiolog), cat si in stadializare (patolog), pana in momentul alegerii terapeutice (oncolog, endocrinolog, chirurg, radioterapeut).

Care sunt procedurile cele mai utilizate de specialistul in senologie?

Printre procedurile cele mai des utilizate de specialistul in senologie in Cluj Napoca sunt:

 • examinarea sanilor (istoricul pacientului; observarea sanilor; palparea sanilor);
 • examinari instrumentale (in functie de caz: ecografie mamara, mamografie, imagistica prin rezonanta magnetica, PEM – sau o tomografie cu emisie de pozitroni sau PET specific pentru sani);
 • teste genetice pentru a evalua posibila mostenire a cancerului de san.

Printre procedurile de tratament pentru cancerul de san cele mai utilizate de chirurgul mamar se numara:

 • cvadrantectomie (sau rezectie a sanilor)
 • mastectomia (indepartarea chirurgicala a sanului: poate fi limitata doar la san sau implica muschii pectorali si ganglionii limfatici ai cavitatii axilare).

Cand sa cereti o intalnire cu specialistul in senologie in Cluj Napoca?

Dupa maturizarea sexuala, femeile trebuie examinate periodic de catre un specialist in senologie, chiar si in absenta unor probleme particulare sau simptome specifice, pentru a monitoriza sanatatea sanilor lor. Este recomandat sa va adresati medicului specialist in senologie in cazul in care urmatoarele simptome se gasesc in sani:

 • dureri localizate sau extinse
 • prezenta roseata si / sau umflaturi
 • noduli palpabili sau vizibili
 • modificari ale mamelonului (afara sau intern)
 • scurgere dintr-un mamelon (daca scurgerea este bilaterala, cel mai adesea cauza este hormonala)
 • modificari ale pielii sau in forma sanului.
0 Shares
You May Also Like