Statisticile fumatului. Câți oameni fumează în Romania?

Statisticile fumatului. Câți oameni fumează în Romania?

0 Shares
0
0
0

Statisticile fumatului. Câți oameni fumează în Romania?Eleganta cu care foarte multi oameni trag din tigara ii face pe copii sa isi doreasca si ei sa devina fumatori..si devin. Statisticile arata ca un sfert dintre romani sufera de acest viciu al fumatului, lucru care nu ar fi tocmai rau, daca o mare parte dintre ei nu ar ajunge in spitale cu boli necrutatoare.

Cancerul pulmonar este cea mai ucigatoare boala in randul barbatilor si a treia in randul femeilor, iar cauza principala este, evident, fumatul.

Statisticile pot continua si sunt cat se poate de interesante:

  • Zilnic sunt fumate peste 5 milioane de pachete de tigari;
  • 89 % dintre fumatori spun ca ar dori sa renunte la fumat, insa acelasi procent continua sa fumeze;
  • Romanii sunt pe locul 9 in topul european ca numar de fumatori;
  • Numarul tinerilor care se apuca de fumat este din ce in ce mai mare. Daca in 2014 erau 25% dintre tineri care se apucau de fumat, din 2017 procentul a crescut la 29%
  • Cei mai multi fumatori au, totusi, intre 51 si 65 de ani;
  • In fiecare zi sunt cheltuite milioane de lei pentru tutun, bani care alimenteaza o industrie distructiva pentru sanatatea oamenilor.

Statisticile sunt ingrijoratoare. Ce este de facut, insa?

Din fericire exista solutii si in ultimii ani tutunul a inceput sa reprezinte o prioritate pentru multi oameni preocupati de sanatate. Chiar si legislatia a inceput sa fie mult mai stricta cu fumatorii, insa nu este suficient.

O solutie principala ar fi renuntarea de tot la fumat cu ajutor de specialitate. Exista din ce in ce mai multe clinici care ofera consultanta si ajutor in acest sens si cu ajutorul carora foarte multi oameni se lasa.

Cei care nu au capacitatea de a se lasa direct, au la indemana tigari electronice sau plasturi cu nicotina.
Nicotina este substanta care creaza dependenta si se gaseste atat in plasturi, cat si in tigarile electronice. Partea buna este ca nu vine la pachet cu cele 7000 de substante gasite in tutun si nici cu cele cateva sute care provoaca boli grave, precum cancerul.

Este adevarat ca  nici tigara electronica nu este o solutie 100% sanatoasa, existand numeroase riscuri pe care si le asuma un vaper. Numarul riscurilor este de zeci de ori mai mic decat in cazul tigarilor clasice.

 

0 Shares
You May Also Like