Ce este si ce simbolizeaza pasca?

Ce este si ce simbolizeaza pasca?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta fiecare dintre noi a trebuit la un moment dat sa raspundem la intrebarea “ce este pasca?”.

Inainte de Paste, toate gospodinele incep sa trebaluiasca prin bucatarie si pregatesc pentru intreaga familie cele mai bune bucate.

Cu siguranta masa de Paste este foarte important sa fie foarte bogata, asa ca pe mesele romanilor se vor regasi ouale rosii, mielul, cozonacul si pasca cu branza dulce si stafide.

Despre ouale rosii si despre mielul pe care il avem pe masa de paste stim cu totii o multime de lucruri, dar oare v-ati intrebat vreodata care este motivul datorita caruia se mananca pasca de Paste? V-ati intrebat ce este pasca, si de ce forma acesteia este rotunda?

Asadar, fie ca v-ati pus aceste intrebari sau nu, in randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a afla mai multe informatii despre pasca, aceasta fiind elementul alimentar si spiritual pricipal al sarbatorilor pascale.

Daca va intrebati din ce este pasca si din ce se face ea, ei bine, pasca simpla se face din faina de grau care este cernuta printr-o sita deasa. Cat despre forma, se spune ca este rotunda dat fiind faptul ca si scutecele lui Iisus Hristos erau tot rotunde.

Ce este pasca si cum se face aceasta?

Aluatul dospit va fi pus intr-o tava speciala pentru pasca, iar ulterior se va aseza aluatul impletit in doua – trei sucituri. La mijloc v avea o cruce si se va lasa la crescut. De mentionat este faptul ca dulceata aluatului are un rol foarte important in conditiile in care simbolizeaza implinirea sufleteasca care urmeaza stradaniei din post.

In momentul in care pasca va fi pusa la cuptor (acest lucru se intampla de regula la sat), gospodinele fac semnul crucii cu lopata pe peretii cuptorului, si spun: Cruce-n casa, Cruce-n piatra, Dumnezeu cu noi la masa, Maica Precista pe fereastra.

Apoi, mentionam faptul ca pasca va fi impodobita cu o cruce, iar in acest fel include simbolistica Crucifixului. Pe marginea acesteia se vor regasi doua fasii de coca rasucite, acestea avand rolul de a intruchipa coroana de spini purtata pe cap de catre Iisus Hristos.

Ce este pasca

Ce este pasca si cand se prepara?

Cel mai probabil va intrebati si cand trebuie preparata pasca, desti stiti ca nu lipseste de pe mesele romanilor de Paste. Ei bine, unele gospodine prefera sa o prepare in Joia Mare (joia de dinaintea zilei de Paste), in timp ce alte femei o prepara in Sambata mare.

Pasca va fi apoi dusa la biserica pentru a fi sfintita in noaptea de Inviere. De regula, pasca se taie in cuburi. Cand este gata slujba de inviere, preotul le imparte tuturor enoriasilor bucatile de pasca, aceasta fiind stropita cu agheazma.

Enoriasii duc acasa pasca, pentru ca aceasta este considerata o binecuvantare de la Dumnezeu, si are puterea de a alunga necazurile si bolile, dat fiind faptul ca semnifica sacrificiul lui Iisus Hristos.

Asadar, acestea sunt cateva informatii de baza pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca despre pasca, dat fiind faptul ca nu lipseste de pe mesele crestinilor in ziua de Paste.

Ce este pasca si de unde o pot cumpara?

Acum probabil va intrebati cum se poate proceda, dat fiind faptul ca nici macar la sat nu mai exista cuptoarele din lut sau cuptoarele de caramida in curte, astfel incat gospodinele sa faca pasca de Paste sau chiar si cozonaci (cozonacul este desertul prezent in toate casele cu ocazia sarbatorilor).

Ei bine, chiar daca nu mai exista cuptoare precum in trecut, chiar daca nici macar gospodinele de la tara nu mai fac in cuptor, tot au pe masa pasca de sarbatorile pascale.

La Boromir Market pt gasi pasca cu branza dulce si stafide, pe care o pot comanda pentru a avea pe masa acest preparat cu ocazia sarbatorilor pascale, asa cum spune traditia ca trebuie sa se intample.

Speram ca acum veti avea un raspuns pertinent la intrearea “ce este pasca“! Pofta Buna!

0 Shares
You May Also Like