CE ESTE SONOELASTOGRAFIA

CE ESTE SONOELASTOGRAFIA

0 Shares
0
0
0

Majoritatea neoplasmelor mamare sunt mai dure decat tesuturile normale adiacente.

In ultimele decade au fost propuse mai multe tehnici ultrasonografice sau IRM de estimare a raspunsului mecanic a tesuturilor la o excitatie externa. Principiul care sta la baza sonoelastografiei este deplasarea mai redusa aparuta in tesuturile dure supuse unei compresiuni usoare comparativ cu cea rezultata in structurile moi.

Astfel, masurand deplasarea tesuturilor indusa de o compresiune aplicata prin intermediul trasductorului putem estima duritatea structurilor. Deplasarea maxima a tesuturilor in timpul elastografiei se produce in directia ultrasunetelor, in sens longitudinal. Azi, datorita progreselor tehnice inregistrate sonoelastografia poate fi efectuata in timp real, cu acelasi trasductor cu care se realizeaza si ultrasonografia clasica.

Sonoelastografia aduce informatii dificil sau imposibil de obtinut prin ultrasonografia conventionala, fiind o metoda imagistica utila in diferentierea maselor mamare in asociere cu mamografia si ecografia in scara gri si Doppler.

Aplicarea sonoelastografiei in patologia glandei mamare este facila datorita posibilitatii efectuarii unei compresiuni usoare la acest nivel. Imaginea elastografica este obtinuta prin compararea datelor ultrasonografice rezultate inainte si dupa compresiunea usoara cu transductorul a zonei de interes. Imaginea elastografica este codificata color sau in nivele de gri in functie de aparatul utilizat.

Ariile dure, incompresibile se deformeaza mai greu si sunt redate pe imaginea elastografica in albastru sau nuante de gri inchis, in timp ce zonele moi, elastice sunt redate in rosu sau nuante stralucitoare, luminoase, gri deschis. Tumorile maligne apar caracteristic intunecate si de dimensiuni mai mari comparativ cu imaginea in ecografia clasica, secundar reactiei desmoplastice asociate.

Elastografia este o metoda simpla si rapida care poate imbunatatii specificitatea examinarii ultrasonografice conventionale (morfologice) in cazul leziunilor nodulare cu scor BIRADS 3 si IV A, cu scaderea numarului biopsiilor si a re-examinarilor inutile. Limitele elastografiei constau in imposibilitatea efectuarii unei compresiuni adecvate in cazul hematoamelor, a implantelor mamare sau a unui parenchim mamar fibros. Elastografia nu este indicata in evaluarea modificarilor postoperatorii, a leziunilor difuze sau a celor care depasesc in dimensiune campul de scanare. Interventii de elastografie Cluj va ofera clinica MedImages din Cluj Napoca. Apelati cu incredere.

0 Shares
You May Also Like