Cinci lucruri pe care nu le stiati despre curcumina

Cinci lucruri pe care nu le stiati despre curcumina

0 Shares
0
0
0

Curcumina este un fenol natural (o grupare hidroxil, OH, legata de o grupare hidrocarbura aromatica) prezent in condimentul turmeric. Condimentul turmeric, popular in bucataria sud-asiatica, provine din radacina plantei de turmeric.

Turmericul ofera preparatelor pe baza de curry o culoare de un galben-portocaliu stralucitor, precum si un gust atragator. Insa asta nu este tot: in ultimii ani, oamenii de stiinta au inceput sa descopere multe proprietati ale curcuminei, care pot ajuta sanatatea umana. Iata cinci lucruri pe care poate nu le stiti despre curcumina.

Curcumina pare sa reduca depresia

Timp de ani de zile, cercetatorii au observat ca acest compus indelung studiat, curcumina, pare sa aiba efecte antidepresive, dar au intampinat dificultati in elucidarea mecanismului acestei actiuni. Potrivit unui studiu publicat in numarul din august al “BMC Complementary and Alternative Medicine” (“Medicina alternativa si complementara”), o luna de tratament pe baza de curcumina a ajutat la atenuarea sau eliminarea simptomelor survenite in urma unei perioade de trei saptamani de stres cronic imprevizibil la sobolanii de laborator.

In plus, terapia cu ajutorul curcuminei a contribuit la remedierea anomaliilor metabolismului glucozei de la nivelul creierului sobolanilor, anomalii care au fost provocate de stres. Aceasta cercetare se adauga multitudinii de dovezi care sugereaza ca curcumina este un agent antidepresiv eficient.

Curcumina pare sa protejeze impotriva epilepsiei si disfunctiilor cognitive

Persoanele care traiesc cu epilepsie sufera de crize debilitante si, de obicei, iau unul sau mai multe medicamente anticonvulsivante. Chiar si anticonvulsivantele cel mai bine tolerate nu sunt lipsite de efecte secundare, iar pacientii cu epilepsie indura, adesea, un proces de incercari si erori pentru a gasi o combinatie farmaceutica care le amelioreaza simptomele. Influentati fiind de aceasta situatie, cercetatorii de la Universitatea “Regele Saud” din Arabia Saudita au cautat un compus natural, care poate fi util persoanelor cu status epileptic (status epilepticus).

Potrivit unui studiu publicat in numarul din aprilie 2013 al publicatiei “Saudi Journal of Biological Sciences”, curcumina reduce intensitatea si frecventa crizelor epileptice la sobolani, dar reduce semnificativ si disfunctiile cognitive induse de epilepsie si de stresul oxidativ la care este supus creierul.

Bazandu-se pe cercetari anterioare care au demonstrat efectul neuroprotector al curcuminei asupra creierului in ischemia cerebrala, cercetatorii de la Universitatea “Regele Saud” au folosit sobolani Sprague-Dawley pentru a modela activitatea convulsiilor (sau atacurilor de apoplexie) umane. Rezultatele muncii lor “sugereaza, la un nivel preliminar, ca indelung-studiata curcumina are efecte anticonvulsivante si antioxidante promitatoare impotriva statusului epileptic.”

Curcumina previne ulcerele gastrointestinale induse

Studiile care sustin efectele terapeutice ale curcuminei sunt ample si publicate intr-o varietate de reviste. Intr-un articol extins pe numerele din ianuarie-iunie ale publicatiei “Pharmacognosy Review”, cercetatori din Nepal incearca sa rezume efectele curcuminei asupra tractului gastrointestinal (GI). In acest articol, cercetatorii subliniaza faptul ca 80% dintre ulcerele gastrointestinale sunt cauzate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), 10% sunt cauzate de bacteria H. pylori si aproximativ 10% de alimentatia saraca sau necorespunzatoare. Ulcerele, precizeaza cercetatorii, sunt cauzate de “perturbarea echilibrului normal intre efectul coroziv al sucului gastric si efectul protector al mucusului de pe celulele epiteliale gastrice.”

In cadrul cercetarilor anterioare, efectuate la Universitatea Alexandria, din Egipt, oamenii de stiinta au demonstrat activitatea anti-ulcer a curcuminei, manifestata prin diminuarea multor metode de ulceratie, inclusiv hipersecretia de acid gastric, totalul peroxizilor, activitatea mieloperoxidazei, interleukina 6 (IL-6) si incidenta apoptoticelor.

In analiza citata mai sus, oamenii de stiinta confirma atat capacitatile anti-ulcer ale curcuminei, cat si faptul ca acest compus natural nu dauneaza proceselor biologice importante, precum sinteza prostaglandinelor protectoare (PGE2). Aceste constatari sunt de bun augur pentru o comunitate de cercetare care cauta compusi anti-ulcer fara efecte secundare periculoase.

Curcumina poate suprima metastaza cancerului

Diagnosticarea cancerului poate fi devastatoare, iar agentii chimioterapeutici pot avea efecte secundare drastice. Cercetatorii cauta compusi naturali care pot preveni cancerul, trata cancerul, si reduce raspandirea (metastaza) cancerului in interiorul corpului. In numarul din iulie, 2013, al publicatiei “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” (“Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi”), cercetatori din Taiwan demonstreaza proprietatea antimetastatica a curcuminei, manifestata prin actiunea asupra liniilor celulare de cancer de colon.

Oamenii de stiinta cred ca aceasta capacitate de a reduce raspandirea cancerului de colon izvoraste din puterea curcuminei de a suprima sinteza lui Sp-1, un factor de transcriere care este foarte exprimat in anumite tipuri de celule canceroase. Ei precizeaza, de asemenea, despre abilitatea curcuminei de a inhiba metastaza, prin sporirea exprimarii E-caderinei, care regleaza adeziunea intercelulara. Curcumina pare a fi o terapie promitatoare pentru reducerea metastazei cancerului.

Curcumina inhiba dezvoltarea cancerului

Curcumina nu numai ca suprima raspandirea factorilor care cauzeaza cancerul, dar are, de asemenea, si proprietati care inhiba cresterea tumorilor. Intr-un articol din luna iulie, 2013, a publicatiei “Oncology Letters”, cercetatorii au evidentiat “proprietatile anticancerigene ale curcuminei in diferite linii celulare si animale”.

Ei au remarcat faptul ca curcumina activata cu ajutorul luminii are proprietati anticancer chiar mai eficiente decat curcumina folosita individual. Studiind, in mod special, cancerul nazofaringian, acesti cercetatori de la Scoala de Medicina Zhongshan, din China, au descoperit ca administrarea curcuminei si luminii violet a cauzat moartea prin apoptoza a celulelor canceroase, avand un efect deosebit de marcant asupra celulelor carcinomului cheratinizant (CNE-1), comparativ cu celulele carcinomului necheratinizant (CNE-2). Cercetatorii conchid ca administrarea de curcumina si lumina violet poate fi un tratament eficient pentru cancerul nazofaringian

0 Shares
You May Also Like