O Masina de Tuns Oi este foarte important sa faca fata cu succes unor sarcini grele, dat fiind faptul ca lana oilor este unul dintre cele mai dense tipuri de par din intreg recnul animal. Tunsul oilor ar fi imposibil in lipsa unei masini de tuns oi puternica. Daca sunteti fermier, cu siguranta acest articol va este destinat, pentru ca veti descoperi cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a alege o masina de tuns oile perfecta.
Puterea motorului
Pe piata se gasesc masini de tuns oi cu motor slab, incepan de la 35 si pana la 100 de Wati. Acestea au lame mici de taiere, si sunt destinate pentru lana usoara. Aceste masini nu este ideal sa fie folosite mai mult de o ora, odata.
Apoi, exista masini de tuns oi profesionale, a caror putere poate ajunge pana la 400 de Wati. Avantajul acestpra este ca pot fi utilizate fara probleme ore in sir. Ele fac fata fara probleme atunci cand trebuie tunse oile cu lana densa, fara a exista riscul de suprasolicitare sau de blocare a lamelor masive.
Trepte de taiere
Aceste echipamente au mai multe viteze, astfel ca puteti alege viteza dorita. Aceasta este masurata in numarul oscilatiilor lamelor de taiere intr-un minut. Aceste viteze pot varia, incepand de la 500 si ajungand pana la 3000 rpm.
Numarul de capete
Multi fermieri sustin ca nu este neaparat ca aparatul de tuns sa permita reglarea lungimii lanei ramase ori a parului ramas. Exista insa si fermieri care sustin ca acesta este unul dintre cele mai importante criterii in functie de care isi aleg masina de tuns oile. Daca veti selecta insa o masina care sa poata fi folosita si pentru tunderea altor animale, atunci veti alege o masina cu mai multe capete pentru a alege lungimea parului lasat dupa taiere.
Greutate
Greutatea este un alt criteriu de luat in calcul cand cumparati o masina de tuns oile. Cu cat aceasta este mai usoara, cu atat este mai usor de manevrat. Se gasesc asemenea masini cu greutatea cuprinsa intre 500 de grame si peste doua kilograme. De regula, masinile profesionale sunt mai grele decat masinile hobby. Exista insa si masini profesionale de la cei mai buni producatori de pe piata, care au o greutate redusa.
Alimentare
Datorita motoarelor foarte puternice cu care sunt echipate, masinile de tuns oile profesionale nu sunt echipate cu acumulator, ci sunt alimentate cu cablu la reteaua de 220 Volti din gospodarie. Masinile hobby in schimb, sunt echipate cu acumulator, iar singurul lor cablu este cel folosit la incarcarea acumulatorului.
Marele dezavantaj al masinilor hobby este ca, acestea dupa aproximativ o jumatate de ora se vor descarca, iar timpul de reincarcare poate ajunge pana la 4 ore.
Accesorii
Multe masini de tuns oile nu sunt echipate cu capete pentru taierea lungimii, astfel ca aceste accesorii trebuie cumparate separat. In cutie, majoritatea masinilor vor mai contine si alte accesorii precum foarfeca, pieptan, ulei pentru ungerea lamelor sau periuta.