De cate tipuri este sapunul?

De cate tipuri este sapunul?

0 Shares
0
0
0

Sapunurile tari reprezinta prima categorie de sapunuri despre care vom discuta, iar acestea sunt obtinute datorita saponificarii grasimilor cu hidroxizi alcalini

Sapunurile de miez sunt acele sapunuri obtinute din solutie apoasa in urma precipitarii cu electroliti. Aceasta operatie mai este cunoscuta si sub denumirea de salifiere si consta in adaugarea clorurii de sodiu cristalizata sau a solutiei apoase saturate.

Sapunurile de miez au in compozitia lor un minim 60% acizi grasi Sapunurile de miez pot fi fabricate prin mai multe procedee, in functie de materia prima folosita pentru saponificare.

Ca indicatie generala in ceea ce priveste realizarea unui sapun de miez trebuie precizat faptul ca intr-un cazan de otel se topeste grasimea sau amestecul de grasimi impreuna cu aproximativ un sfert de apa fata de greutatea grasimii. In momentul in care elementele din cazan se incalzesc se adauga cate putin dintr-o solutie diluata de hidroxid de sodiu, pana in momentul formarii unei unei mase omogene.

Apoi se adauga treptat o solutie de hidroxid de sodiu care are o concentratie mai mare, iar amestecul se lasa la fiert pana in momentul in care se formeaza o masa transparenta care se scurge uniform de pe lopata cu care se amesteca. Finalul intregului proces de fierbere este recunoscut prin controlarea reactiei sapunului fata de fenolftaleina.

Sapunurile moi reprezinta o alta categorie de sapunuri, iar acestea mai sunt denumite si sapunuri pasta. De regula acestea sunt sapunuri de potasiu obtinute din grasimi, si care au in compozitia lor multi de acizi nesaturati.

Ele se fabrica in cea mai mare parte din acizi grasi si din carbonat de potasiu si au in compozitia lor aproximativ 40% acizi grasi. Dat fiind faptul ca discutam despre un sapun moale, trebuie precizat ca acesta este un sapun hotel ideal, si se intalneste in majoritatea hotelurilor si a pensiunilor.

Pentru fabricarea sapunurilor moi se realizeaza in primul rand un sapun care are in compozitia sa aproximativ 45-46% acizi grasi, si care este denumit “sapun de baza”. Ei bine, acest sapun este redus apoi pana cand ajunge la un continut de doar 38 – 40% acizi grasi.

Sapunurile lichide pe care le intalnim in baile hotelurilor, in baile benzinariilor sau in baile restaurantelor sunt preparate prin diluare cu apa.

Exista apoi sapunuri de toaleta, care se folosesc la ingrijirea pielii. Acestea pot sa fie solide, lichide sau in stare de pasta, si au in compozitia lor doar grasim de cea mai buna calitate. Acestea sunt de regula parfumate si colorate.

Exista apoi sapunuri praf, care se folosesc de regula la spalarea rufariei fine. Acestea sunt alcatuite din miez, care se transforma in taitei, care se usuca si se macina intr-o moara speciala.

Exista mai apoi sapunuri industriale, si sapunurile medicinale. Acestea din urma pot avea forma de bucati, praf, pasta sau forma lichida, si ai in componenta lor anumite substante chimice care au actiune dezinfectanta.

Asadar, acestea sunt toate tipurile de sapun existente. De regula insa, oamenii folosesc acasa, sau chiar si cand merg la hotel sau intr-o baie publica, sapunuri lichide.

0 Shares
You May Also Like