Persoanele care tin la sanatatea si la dieta lor, sunt constiente de cat de important este ovazul, si cat de important este sa il includa in dieta lor.
Pentru cei care inca nu au incercat ovazult, acestia pot alege sa consume la micul dejun de exemplu ovaz cu merisoare si cocos, pentru a se bucura de cele mai importante beneficii ale ovazului.
In ceea ce priveste beneficiile ovazului, aveti posibilitatea de a descoperi mai multe informatii in randurile care urmeaza.
1. Furnizarea de antioxidanti
Ovazul contine niveluri ridicate de antioxidanti. Mai exact, contine polifenoli, care sunt compusi pe baza de plante, care sunt bogate in avenantramide.
Avenantramidele sunt un tip de antioxidanti care exista aproape exclusiv in ovaz. Avenantramide pot fi benefice pentru oameni prin:
- cresterea productiei de acid azotic, care poate scadea tensiunea arteriala.
- imbunatatirea fluxului sanguin.
- reducerea inflamatiei si a mancarimii.
2. Imbunatatirea raspunsului la insulina si reducerea glicemiei
Faina de ovaz contine o fibra solubila numita beta-glucan care poate ajuta la imbunatatirea raspunsului la insulina si, eventual, la reducerea glicemiei.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot constata ca incorporarea ovazului in dieta lor ii ajuta sa-si gestioneze nivelul de zahar din sange, atat timp cat nu adauga zahar suplimentar in farfurie.
O revizuire a cercetarilor privind beneficiile fainii de ovaz pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 a constatat ca faina de ovaz are un efect pozitiv asupra controlului zaharului din sange. Autorii au declarat ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a testa siguranta fainii de ovaz pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1.
3. Asigurarea multor vitamine si minerale
Ovazul este un aliment bogat in nutrienti, care contine multe vitamine si minerale, in timp ce este sarac in calorii.
Mancarea alimentelor cu continut scazut de calorii, bogate in nutrienti poate oferi unei persoane nutrientii de care organismul sau are nevoie in timp ce o ajuta sa slabeasca sau sa mentina o greutate sanatoasa. Ovazul contine: fier, cupru, magneziu, zinc, acid folic, fosfor, vitaminele B1 si B5, si cupru.
4. Imbunatatirea nivelului de colesterol
Exista cateva dovezi care sa sustina afirmatia ca faina de ovaz poate sustine niveluri sanatoase de colesterol din cauza continutului sau de beta-glucan.
O revizuire din 2014 a stabilit ca faina de ovaz poate reduce nivelul total al colesterolului daca oamenii consuma 3 grame (g) sau mai mult de beta-glucan pe zi.
Conform cercetarilor, beta-glucanul a scazut colesterolul lipoproteinelor cu densitate scazuta sau „colesterolul rau”, dar nu a afectat colesterolul lipoproteinic de inalta densitate sau „colesterolul bun”.
5. Promovarea bacteriilor sanatoase in tractul digestiv
Beta-glucanul din faina de ovaz formeaza o substanta asemanatoare unui gel atunci cand se amesteca cu apa. Aceasta solutie acopera stomacul si tractul digestiv.
Acoperirea hraneste bacterii bune in intestin, ceea ce creste rata de crestere a acestora si poate contribui la un intestin sanatos. Un mic studiu care examineaza efectul fainii de ovaz asupra cresterii bacteriene a descoperit ca ar putea avea un efect pozitiv.
6. Gestionarea greutatii
Faina de ovaz este bogata in fibre solubile, astfel incat oamenii tind sa se simta mai repede dupa ce au consumat-o decat o fac dupa ce au consumat alte alimente.
Simtirea de plinatate poate ajuta o persoana sa-si reduca dimensiunea portiei de mancare, si sa isi atinga obiectivele de pierdere in greutate.
Cercetatorii care analizeaza efectul fainii de ovaz asupra poftei de mancare, au ajuns la concluzia ca a crescut plinatatea si a scazut dorinta de a manca pentru urmatoarele 4 ore.
Consumul de ovaz are asadar multe beneficii pentru sanatate, iar pentru a profita de acestea, puteti consuma ovaz cu merisoare si cocos cu un topping de visine. Cu siguranta aceasta poate fi cea mai buna optiune pentru un mic dejun sanatos si delicios.