Entorsa de gleznă – abordare terapeutică cu terapia Tecar

0 Shares
0
0
0

Leziunile legate de entorsa gleznei sunt frecvente și, de multe ori, dacă sunt neglijate sau nu sunt tratate cu abordarea terapeutică corectă, pot genera repercusiuni pe termen lung mai ales pentru cei care practică sport.

Ce remedii pot fi folosite pentru o abordare terapeutică a entorsei gleznei?

De foarte multe ori ne limităm la a pune gheață, la ridicarea membrului și la comprimarea zonei pentru a limita apariția edemului, dar aceasta reprezintă o abordare relativ limitată, care poate oferi beneficii doar în primele ore după accidentare și, mai ales, pot apărea efecte secundare.

Studii recente au arătat că, de fapt, utilizarea excesivă a gheții poate reduce capacitatea capilarelor limfatice de a reabsorbi edemul și, în același timp, generează fenomene de vasoconstricție care pot limita furnizarea de hrană către țesuturile care trebuie reparate.

Momentul în care sunt efectuate diferitele acțiuni terapeutice este, de asemenea, un alt element fundamental de luat în considerare. Într-o meta-analiză din 2017 a tratamentelor utile în cazul entorsei gleznei, sunt aduse dovezi puternice cum că mobilizarea timpurie este unul dintre cei mai importanți factori în reabilitare.

Unele dintre obstacolele în calea mobilizării precoce sunt durerea și mobilitatea limitată a articulațiilor, adesea asociate cu entorsa gleznei în primele zile după traumatism.

Pașii de bază sunt așadar: menținerea sub control a reacției inflamatorii, limitarea acumulării de edem și stază circulatorie, promovarea microcirculației și promovarea exercițiului controlat timpuriu.

Cum putem rezolva o entorsă a gleznei printr-o abordare terapeutică care include Tecar?

Manevra de acțiune este adesea limitată de posibilitatea aplicării instrumentelor de kinetoterapie în stadiile incipiente deoarece acestea tind adesea să genereze creșteri termice care sunt contraindicate în fazele acute ale leziunilor.

T-Plus este un dispozitiv de terapie tecar dependent de operator care vă permite să reduceți volumul edemului și durerii deja din faza acută a leziunii. Această caracteristică permite terapeutului să poată mobiliza articulația devreme, fără durere. În faza cea mai avansată a leziunii, este posibil să se acționeze și asupra vâsco-elasticității țesutului pentru a promova în continuare îmbunătățirea gamei articulare.

Dispozitivul medical este de o necesitate fundamentală în toate fazele de reabilitare post-leziune, permițând operatorului să aleagă cu precizie cantitățile de energie care trebuie transferate către țesut în diferitele faze ale programului de reabilitare: de la câțiva jouli pe secundă în cele mai acute faze, până la zeci de kilojouli.

Un exemplu de tratament pentru entorsa gleznei cu o abordare terapeutică ce combină tecar și terapia manuală

Un program tipic de tratament pentru o entorsă a gleznei constă în 3 până la 6 ședințe.

Iată un exemplu de tratament pentru prima ședință:

Faza 1: Vasodilataţie proximală la nivelul gemenilor cu capacitiv hipertermic fără cremă conductoare. 300 VA pentru 5 minute.

Faza 2: Drenaj pe porțiunea de țesut afectată de edem cu un electrod capacitiv hipotermic la 20VA timp de 15 minute.

Începând cu a treia ședință, odată ce edemul și durerea au fost reduse semnificativ, tratamentul evoluează în funcție de noile nevoi ale țesutului prin introducerea unei faze dedicate regenerării tisulare printr-un electrod rezistiv care aplică o cantitate precisă de energie pentru a promova stimulul fără a crește temperatura țesutului.

Metodele și domeniul de aplicare au un impact semnificativ asupra rezultatului tratamentului.

0 Shares
You May Also Like