ET la JANTE – Ce INSEAMNA, de ce este important ? Daca iti doresti sa schimbi aspectul masinii tale, alegerea unor jante va fi un lucru primordial pentru aceasta. Jantele sunt cu siguranta o investitie importanta care va schimba aspectul masinii.
ET la JANTE – Ce INSEAMNA, de ce este important ?
Daca iti doresti sa schimbi aspectul masinii tale, alegerea unor jante va fi un lucru primordial pentru aceasta. Jantele sunt cu siguranta o investitie importanta care va schimba aspectul masinii.
Trebuie sa tii cont insa de unele aspecte tehnice, in special de latimea acestora pentru ca este dependenta de specificatiile masinii respectiv de dimensiunea omologata a anvelopelor.
ET La JANTE – Ce este ?
Einpress Tiefe sau ET la jante, abreviat din limba germana, sau OffSet in engleza este o specificatie directa care face referire la latimea jantei.
Teoretic vorbind, latimea jantelor ar trebui sa fie foarte putin mai mica decat cea a anvelopei, astfel incat anvelopa sa poata fi montata fara probleme pe janta..
Important de retinut – cu cat un ET-ul jantelor este mai mare, cu atat janta va intra mai mult in interiorul caroseriei. Daca offsetul este prea mare, janta va risca sa atinga de etrierul de la frana sau de amortizorul masinii chiar.
Cu cat offsetul va fi mai mic, cu atat janta va fi mai mult in afara caroseriei. In cazul unui offset mult mai mic decat cel normal, ansamblul janta si anvelopa poate atinge caroseria masinii. Pare prea complicat? Daca vrei sa primesti toate explicatiile necesare pentru ati cumpara jante vezi aici.
ET-ul este prin urmare distanta aflata intre linia centrala a unei roti si planul suprafetei de montare a rotii respective pe butucul masinii. Unele dintre ET-uri pot sa fie nule, pozitive sau negative.
ET-ul nul: la o janta este nul atunci cand vorbim despre o suprafata de apăsare care se afla in centrul jantei.
ET-ul pozitiv: cand avem de-a face cu o suprafata de apasare a jantei care este situata inspre exteriorul vehiculului asta fata de partea din mijloc a jantei.
ET-ul negativ: la o janta este negativ atunci cand vorbim despre o suprafata de apăsare care este aflata in interiorul vehiculului
Cum stabilim ET-ul masinii?
Pasul 1 – Fii sigur de rezultatul pe care iti doresti sa il obtii – janta inspre exterior, aliniata cu caroseria masinii sau la interior .
Pasul 2 – Afla parametrii jantelor actual montate pe masina.
Pasul 3 – calculeaza ET-ul corect in functie de efectul mai sus mentionat pe care il doresti sa il obtii.
In acest fel vei sti mult mai bine care este cea mai buna alegere atunci cand vrei sa te bucuri de noua achizitie de jante.
Foarte putini cunosc aceste date tehnice legate de ET-ul jantelor masinii, cu toate ca acesta este un detaliu foarte important.
ET-ul se afla in stransa legatura cu suspensiile masinii si are o mare influenta asupra comportamentului masinii tale pe sosea.
Are un impact foarte mare atunci cand efectuezi manevre de intoarcere a masinii si asupra distantei dintre cauciuc si aripi. Mai multe despre jante citeste si aici.