Fier, toate proprietatile nutritive si terapeutice. Ce sa mananci in caz de deficienta?

Fier, toate proprietatile nutritive si terapeutice. Ce sa mananci in caz de deficienta?

0 Shares
0
0
0

Fierul este al patrulea element pe care il gasim pe pamant. Importanta sa este de netagaduit, avand in vedere ca este un mineral esential pe care organismul nostru trebuie sa-l completeze zilnic.

Oboseala, paloarea, lipsa de concentrare, durerile de cap, tensiunea arteriala scazuta si dificultatea de a dormi sunt doar cateva dintre semnele care pot indica o deficienta de fier. Dar cu ajutorul acestui supliment pentru energie Ferrobine Max, aceste lucruri nu mai sunt o problema.

Simptomele deficientei de fier

Pe langa faptul ca face parte din hemoglobina, molecula care transporta oxigenul in organism si care se gaseste in celulele rosii din sange, si din mioglobina din muschi, fierul este implicat in procesele de producere a carnitinei, in sinteza colagenului si in buna functionare a sistemului imunitar.

Prin urmare, deficienta de fier nu numai ca ne face sa fim obositi si letargici, dar ne expune si la un risc mai mare de boli si infectii. Consumul zilnic recomandat este de aproximativ 10 mg pentru adulti, dar creste in adolescenta si mai ales in timpul sarcinii si alaptarii. Este de aproximativ 7/9 mg pentru copii, in timp ce doza este mai mica pentru barbati, care folosesc mai putin si, prin urmare, au o rezerva mai mare.

Pentru ca fierul sa fie absorbit si utilizat, este esentiala prezenta vitaminei C si a vitaminei B12, precum si a oligoelementului cupru, care este implicat in metabolismul fierului si in transformarea acestuia in hemoglobina.

Acelasi lucru este valabil si pentru acidul folic, care favorizeaza absorbtia intestinala si lucreaza in sinergie cu vitamina B12, care este necesara pentru producerea de globule rosii.

Proprietati nutritionale si terapeutice ale fierului

Alimentele sunt, fara indoiala, cea mai naturala forma de suplimentare cu fier, dar nu putem absorbi decat o mica parte din fier din ceea ce ingeram. In practica, organismul nostru poate asimila doar 10% din fierul provenit din plante si aproximativ 20% din proteinele animale.

De aceea, suplimentarea este necesara in cazul unor deficiente semnificative, fara a exagera niciodata, deoarece, desi este adevarat ca deficienta duce la o serie de probleme, excesul poate fi, de asemenea, daunator.

Prin urmare, este necesar sa se evalueze cu atentie situatiile individuale, care necesita doze si metode de administrare diferite. Suplimentarea cu fier poate ajuta femeile in timpul alaptarii, poate rezolva perioadele de oboseala si iritabilitate, insomnia, depresia, unghiile fragile si caderea persistenta a parului, alopecia.

Este esential in caz de menoragie (pierdere excesiva de sange in timpul ciclului), ulcere, hemoragii in general si atunci cand se iau anumite medicamente, cum ar fi acidul acetilsalicilic, pentru o perioada lunga de timp.

Cine este cel mai expus riscului

Categoriile de persoane cele mai expuse la risc sunt adolescentii, femeile insarcinate, persoanele in varsta si persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana. Sportivii, care se supun unui antrenament fizic intens, isi pot epuiza si ei rezervele de fier, in special femeile.

Daca, in urma unei analize de sange (feritina), descoperim ca avem un nivel scazut de fier, trebuie sa recurgem la o dieta adecvata, marind zilnic alimentele care il contin sau recurgand la un supliment tintit, optand pentru cele care sunt cel mai putin susceptibile de a deranja intestinul, un efect secundar care insoteste adesea aportul de fier.

In fitoterapie, insa, exista o multime de suplimente sub forma de sirop sau capsule care raspund tuturor nevoilor si nu au acest tip de efect secundar.

0 Shares
You May Also Like