Tipuri de diabet: cauze si simptome mai putin stiute

Tipuri de diabet: cauze si simptome mai putin stiute

0 Shares
0
0
0

Diabetul este o boala ale carei simptome pot incepe sa se manifeste inca de la varste mici. Cu toate acestea, uneori trece destul de mult timp pana cand persoana in cauza primeste un diagnostic clar, iar acest lucru se datoreaza faptului ca anumite simptome si semne ale diabetului sunt subtile.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 se instaleaza atunci cand corpul produce o cantitatea prea mica sau nu produce deloc insulina care regleaza nivelul de glucoza din sange. Diabetul de tip 1 se diagnosticheaza inca din copilarie sau adolescenta.

Deficienta de insulina poate aparea insa la orice varsta din cauza ca functiile pancreasului sunt distruse de alcool, de anumite afectiuni sau in perioadele de recuperare dupa o interventie chirurgicala.

Diabetul de tip 1 apare din cauza distrugerii progresive de catre sistemul imunitar a celulelor beta pancreatice, singurul tip de celule care produce cantitati importante de insulina.

Persoanele care suferta de diabet de tip 1 urmeaza tratament zilnic cu insulina.

Diabet de tip 2

In cazul persoanelor care suferta de diabet de tip 2, pancreasul secreta insulna, insa tesuturile corpului sunt partial sau complet in incapacitatea de a raspunde la insulina. Acest proces este denumit insulina-rezistenta. Pacreasul incearca sa previna aceasta forma de rezistenta secretand din ce in ce mai multa insulina.  Diabetul de tip 2 este diagnosticat, de regula, in jurul varstei de 45 de ani. Aceasta forma de diabet poate fi controlata prin dieta, slabire, sport si tratament medicamentos.

Diabet gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet care poate aparea in a doua jumtate a sarcinii. Aceasta forma de diabet dispare in mod normal dupa nasterea bebelusului, insa o femeie care face diabet gestational este mai predispusa de a face diabet de tip 2, mai tarziu.

Femeile care suferta de diabet gestational in perioada sarcinii dau nastere, de obicei, unor bebelusi cu greutate mai mare, au o sarcina si nasterea mai complicate.

Sindorm metabolic

Sindromul metabolic este un set de anomalii in care rezistenta la insulina este intotdeauna insotita atat de hipertensiune, nivel crescut de grasime in sange, obezitate si anomalii in coagularea sangelui. Multe boli cardiovasculare sunt asociate cu sindromul metabolic.

Prediabet

Prediabetul este o afectiune care are legatura cu diabetul. In cazul persoanelor cu prediabet, nivelul zaharului din sange este mai mare decat media normala, insa nu este chiar atat de mare incat sa poata fi considerat diabet. Persoanele care sufera de prediabet sunt mai predispuse la diabet de tip 2, boli de inima sau accident vascular cerebral. Prediabetul poate fi tratat in special prin schimbari radicale in stilul de viata.

Cauzele aparitiei diabetului de tip 1

  • Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, sistemul imunitar distrugand celulele din pancreas care produce insulina.
  • Diabetul de tip 1 poate apare din cauze genetice.
  • Este forma de diabet care afecteaza in special barbatii.

Cauzele aparitiei diabetului de tip 2

  • Diabetul de tip 2 poate fi mostenit de la unul dintre membri familiei.
  • Tensiunea arteriala.
  • Nivelul ridicat de trigliceride din sange
  • Dieta bogata in grasimi.
  • Consum ridicat de alcool.
  • Stilul de viata sedentar.
  • Varsta inainta este un factor major de risc pentru aparitia diabetului de tip 2.

In cazul in care ai anumite simptome specifice unuia dintre tipurile de diabet descrise mai sus, recomandat este sa faci testele necesare. Un set de analize pentru diebetici la Cardioclinic iti va oferi o imagine exacta asupra starii tale de sanatate.

0 Shares
You May Also Like