Ce este ecografia abdominala?

Ce este ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

O scanare cu ultrasunete este o metoda de a obtine imagini apropiate din orice parte a corpului.

Functioneaza pe principiul reflectarii undelor sonore de înalta frecventa la interfetele dintre tesuturile cu densitate diferita.

Nu foloseste nicio radiatie si este sigura pentru copii si femeile însarcinate. O scanare cu ultrasunete a abdomenului ofera o vedere structurala a mai multor organe interne, inclusiv ficatul, vezica biliara, splina, rinichii, vezica urinara, uterul si ovarele. Uneori, pancreasul poate fi vizualizat.

Cum se efectueaza o ecografie abdominala?

Scanarea cu ultrasunete este realizata de un specialist, care foloseste aparatul cu ultrasunete pentru a obtine imagini pe un ecran, de obicei în alb si negru. Aceste imagini sunt stocate electronic si pot fi tiparite pentru vizualizare, dar majoritatea informatiilor sunt obtinute de un medic cu experienta în timpul examinarii propriu-zise.

Pentru o ecografie a abdomenului superior (ficat, vezica biliara, pancreas, splina si rinichi) pacientului i se cere de obicei sa posteasca timp de patru ore înainte de scanare. Daca trebuie efectuata o ecografie pelviana (de obicei pentru a examina uterul si ovarele la o femeie), pacientul trebuie sa aiba vezica plina.

De obicei, pacientului i se cere sa se imrace într-un halat de spital. Un gel special se aplica pe abdomen, pentru a ajuta la transmiterea ultrasunetelor. Gelul poate fi rece, dar este altfel inofensiv. Ocazional, presiunea usoara a sondei în timpul examinarii poate fi inconfortabila, daca zona examinata este sensibila.

Conditii si simptome medicale

O scanare cu ultrasunete a abdomenului este adesea solicitata de un medic în situatia durerii abdominale în care cauza nu este clara. Este testul preferat pentru confirmarea sau excluderea calculilor biliari, care pot provoca simptome de durere la nivelul abdomenului superior drept (de multe ori trecând spre spate) si mai rar, icter (decolorare galbena a ochilor si a pielii), si urina închisa la culoare.

Calculii biliari pot duce, de asemenea, la o inflamatie sau infectie a vezicii biliare, cunoscuta sub numele de colecistita, care provoaca o durere constanta în abdomenul superior drept si adesea febra.

Ecografia este o modalitate rezonabila de a examina rinichii pentru dimensiune si forma, de exemplu în cazul unei infectii a tractului urinar, a tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala) sau a insuficientei renale.

Ecografia este, de asemenea, utilizata pentru a evalua si monitoriza diferite forme de boli hepatice, inclusiv ciroza si cancerul.

Ecografia abdominala este frecvent solicitata la femeile cu dureri abdominale inferioare, pentru a exclude o anomalie a uterului sau a ovarelor (cum ar fi chisturile ovariene).

Ecografia abdominala este principala modalitate imagistica în timpul sarcinii, pentru a evalua cresterea si bunastarea copilului nenascut. Ecografia poate fi utilizata pentru a estima gestatia sarcinii (in câte saptamâni de sarcina sunteti) si, prin urmare, data preconizata a nasterii – aceasta este cea mai exacta la începutul sarcinii. O scanare efectuata de obicei la 12 saptamâni ajuta la determinarea riscului de sindrom Down.

Masoara grosimea unei dungi din spatele gâtului fetal si aceasta este cunoscuta sub numele de „translucenta nucala”. „Anatomia scanarii”, realizata de obicei la aproximativ 18 saptamâni, are ca scop identificarea oricaror anomalii structurale la fatul nenascut si ofera informatii si despre placenta.

Rezultatele testelor explicate

În general, o scanare NEGATIVA este o veste buna, ceea ce înseamna ca scanarea este normala. O scanare cu ultrasunete poate fi POZITIVA pentru o afectiune specifica, de exemplu, calculii biliari, ceea ce înseamna ca a fost identificata o anomalie sau o boala.

Raportul si concluzia se concentreaza de obicei pe aceasta anomalie. De obicei, se fac comentarii generale despre alte organe si, uneori, sunt descrise limitarile scanarii. Un exemplu în acest sens ar include apendicita. Apendicele în sine este adesea foarte dificil de vazut la ultrasunete, iar raportul ar indica de obicei ca apendicele nu a fost vizualizat si, prin urmare, apendicita nu este exclusa.

Pentru un eco abdominal Cluj 2021 de incredere va recomandam sa apelati la specialistii clinicii MedImages din Cluj-Napoca. Ei sunt in masura sa va raspunda tuturor intrebarilor dumneavoastra.

0 Shares
You May Also Like