Ce fel de teste fac hematologii?

Ce fel de teste fac hematologii?

0 Shares
0
0
0

Ce fel de teste fac hematologii?Un hematolog este un medic specializat in cercetarea, diagnosticarea, tratarea si prevenirea tulburarilor de sange si a tulburarilor sistemului limfatic (ganglioni si vase). Daca medicul dumneavoastra de asistenta primara v-a recomandat sa mergeti la hematologie Mures, poate fi din cauza riscului unei afectiuni care implica celulele rosii sau albe din sange, trombocitele, vasele de sange, maduva osoasa, ganglionii limfatici sau splina. Unele dintre aceste conditii sunt:

 • hemofilie, o boala care impiedica coagularea sangelui;
 • sepsis, o infectie in sange;
 • leucemie, cancer care afecteaza celulele sanguine;
 • limfom, un cancer care afecteaza ganglionii si vasele limfatice;
 • anemia cu celule secera, o boala care impiedica globulele rosii sa curga liber prin sistemul dumneavoastra circulator;
 • talasemie, o afectiune in care corpul tau nu face suficienta hemoglobina;
 • anemia, o afectiune in care nu exista suficiente globule rosii din corp;
 • tromboza venoasa profunda, o afectiune in care formeaza cheaguri de sange in vene.

Ce fel de teste fac hematologii?

Pentru a diagnostica sau monitoriza tulburarile de sange, hematologii folosesc adesea aceste teste:

Numar complet de sange (CBC)

Un CBC numara globulele rosii si albe din sange, hemoglobina (o proteina din sange), trombocitele (celule minuscule care se aglomereaza pentru a face un cheag de sange) si hematocrit (raportul dintre celulele sanguine si plasma lichida din sangele tau).

Timpul protrombinei (PT)

Acest test masoara cat dureaza sangele dvs. Ficatul dumneavoastra produce o proteina numita protrombina care ajuta la formarea cheagurilor. Daca luati un diluant al sangelui sau medicul dumneavoastra suspecteaza ca puteti avea o problema hepatica, un test PT va poate ajuta sa va monitorizati sau sa va diagnosticati starea.

Timp partial al tromboplastinei (PTT)

Ca un test de protrombina, PTT masoara cat timp dureaza sangele dvs. Daca aveti sangerare problematica oriunde in corpul dvs., sau daca va invinetiti prea usor, medicul dumneavoastra poate utiliza un PTT pentru a afla daca o afectiune a sangelui cauzeaza problema.

Raport international normalizat (INR)

Daca luati un diluant al sangelui ca warfarina, medicul dumneavoastra poate compara rezultatele testelor de coagulare a sangelui cu rezultatele altor laboratoare pentru a va asigura ca medicamentul functioneaza corect si pentru a fi sigur ca ficatul dvs. este sanatos. Acest calcul este cunoscut ca un raport international normalizat (INR).

Biopsia maduvei osoase

Daca medicul dumneavoastra crede ca nu faceti suficiente celule din sange, este posibil sa aveti nevoie de o biopsie a maduvei osoase . Un specialist va folosi un ac mic pentru a lua un pic de maduva (o substanta moale din interiorul oaselor) pentru a fi analizat la microscop.

Medicul dumneavoastra poate utiliza un anestezic local pentru a amortiza zona inainte de biopsia maduvei osoase. Vei fi treaz in timpul acestei proceduri, deoarece este relativ rapida.

Ce alte proceduri fac hematologii?

Hematologii sunt implicati in multe dintre terapiile, tratamentele si procedurile legate de sangele si maduva osoasa. Hematologii fac:

 • terapie de ablatie (proceduri in care tesutul anormal poate fi eliminat folosind caldura, frig, lasere sau substante chimice);
 • transfuzii de sange;
 • transplanturi de maduva osoasa si stem donatii de celule;
 • tratamente pentru cancer, inclusiv chimioterapie si terapii biologice;
 • tratamente cu factor de crestere;
 • imunoterapie.

Deoarece tulburarile de sange pot afecta aproape orice zona a corpului, de obicei, hematologii colaboreaza cu alti specialisti medicali, in special internati, patologi, radiologi si oncologi. Hematologii trateaza atat adultii, cat si copiii. Acestia pot lucra in spitale, in clinici sau in laborator.

0 Shares
You May Also Like