Cum functioneaza incetinirea ritmului (deceleratia) in viata de zi cu zi?

Cum functioneaza incetinirea ritmului (deceleratia) in viata de zi cu zi?

0 Shares
0
0
0

Trezeste-te, mananca micul dejun, fa dus, du-te la serviciu, fa cumparaturi, gateste, fa ordine – lista activitatilor tale de zi cu zi este lunga. Vrei sa faci totul pentru ca viata ta sa decurga cat mai bine posibil. Incetinirea ritmului (deceleratia) suna precum un cuvant magic in aceasta nebunie de zi cu zi. Sa te gandesti la mai putine lucruri, mai lent, mai constient. Dar ce se afla cu adevarat in spatele acestui cuvant tot mai in trend: “deceleratie” si cum poate el fi implementat in viata de zi cu zi?

Ce inseamna deceleratie?

Deceleratia inseamna oprirea freneziei. Sa incetinim, sa fim atenti la noi insine si la cei din jurul nostru, in loc sa facem totul cat mai repede posibil.

In acest fel, poti experimenta mai putin stres si te poti bucura mai mult de viata. Suna bine, deci ce te opreste?

De ce poate fi dificila deceleratia?

Exista mai multe motive pentru care deceleratia in viata de zi cu zi nu poate avea loc spontan si de la sine.

Cand esti sub stres, pur si simplu ignori multe lucruri – inclusiv nivelul de stres in sine la care te supui. Asa ca te tot grabesti si nici macar nu te gandesti ca poti incetini.

Un al doilea motiv posibil este ca, desi vrei sa incetinesti, te temi ca apoi o sa ramai in urma si o sa fi nevoit sa te scufunzi in munca. La urma urmei, sa faci mai putin acum ar putea insemna sa trebuiasca sa faci mai mult mai tarziu.

Cum sa aduci deceleratia in viata ta

1. Documentarea

Poti face acest lucru, de exemplu scriind zilnic inainte de a merge la culcare intr-un jurnal cat de grabit ai fost in aceasta zi pe o scara de la 1 la 5. Cinci inseamna ca esti grabit sa mergi in toate directiile, unu inseamna ca ai prea mult timp liber. Scopul fiind sa te mentii intre 2-3

2. Respectarea limitelor

In traficul rutier, este clar definit: Aici poti conduce cu 50 km/h, acolo 30 km/h si asa mai departe. Pentru a incetini, este logic sa te gandesti unde sunt limitele de viteza respective.

Acum gandeste-te la 3 limite pe care vrei sa le respecti pentru a asigura o mai mare decelerare. Desigur, poti permite, de asemenea, sa accelerezi daca are sens in anumite zile sau in anumite ocazii.

3.Stabilirea prioritatilor

Chiar daca pasii 1 si 2 iti sunt familiari – poate fi pentru ca nu crezi ca un stil de viata decelerat este fezabil sau ca nu ti-l permiti. Poate ai o multime de indatoriri si la locul de munca si orele suplimentare sunt la ordinea zilei.

Un exercitiu eficient pentru aceasta problema este de a scrie o lista a activitatilor de zi cu zi si de a imparti fiecare activitate in lucruri importante si lucruri esentiale. Ideea este:

Multe lucruri din viata noastra sunt importante, dar nu totul este esential. Esential este ceea ce crezi ca, conteaza cu adevarat in viata ta. Valorile tale personale joaca un rol principal in acest sens.

De exemplu, in timp ce majoritatea oamenilor considera ca sanatatea sau timpul petrecut in familie sunt esentiale, munca sau orele suplimentare sunt “doar” importante.

Incearca sa folosesti aceasta lista cu elementele esentiale ale vietii tale pentru a te calma atunci cand simti ca faci prea putin imediat ce incetinesti. Daca ai avut grija de elementele esentiale, te poti relaxa increzator ca ai totul sub control.

Ia in considerare ca sentimentele de “gol” nu se raspandesc pentru ca acum traiesti mai incet, ci ele au fost intotdeauna acolo – si au fost acoperite de o actiune constanta. Odihna poate fi o modalitate minunata de a practica confruntarea cu sentimente neplacute care apar uneori atunci cand au suficient spatiu sa o faca.

Deceleratia nu este, prin urmare, un scop, ci o rampa de lansare pentru a te apropia de tine insuti/insati si a te aduce in armonie, iar in caz ca asta nu functioneaza atat de repede pe cat ai sperat poti sa gasesti un psiholog din Cluj care te va putea ajuta cu aceasta problema.

0 Shares
1 comment
  1. Cred ca deceleratia este esentiala pentru a avea o viata echilibrata, fara stres. Aceste cateva sfaturi ne pot ajuta sa introducem aceasta idee in rutina noastra si sa ne bucuram mai mult de lucrurile mici din viata.

Comments are closed.

You May Also Like